Vergi politikası aracı olarak obezite vergisi: OECD ülke örnekleri
Obesity tax being as a tax policy intermediary: OECD country examples
- Tez No: 558496
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Obezite vergisi, Vergi politikası, OECD, Obesity, Obesity Tax, Tax Policy, OECD
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Küreselleşen dünya ile birlikte obezite olgusu anlam farklılığı kazanmıştır. Gelişen ekonomiler, gıda çeşitliliklerinin artması, gelir düzeylerinde artışlar, gıdalara kolay ulaşım, fiziksel hareketsizlikler obezitenin artışına zemin hazırlamışlardır. Obezitenin artması ülkelerin dolaylı ve doğrudan ekonomik maliyetlerinin de artmasına neden olmaktadır. Obeziteye karşı müdahale araçlarının içerisinde en fazla öneme sahip olan obezite vergisi uygulamaları ortaya çıkmıştır. Obezite vergisi, obeziteye neden olan sağlıksız gıdalar üzerinde uygulanmaktadır. Yağ vergisi, soda vergisi, abur cubur vergisi ve şeker vergisi obezite vergisinin çeşitleri sayılabilmektedir. Obezite vergisi genellikle gelişmiş ülkelerde uygulanmış olsa da son dönemlerde gelişmekte olan ülkelerde de uygulanmaya başlanmıştır. Çalışmanın amacı vergi politikası aracı olarak obezite vergisine ve OECD ülkelerinde uygulanma şekillerini incelemektir. OECD ülkelerinde uygulanan obezite vergileri sağlıksız gıdaların tüketimlerinin azalmasında etkili olmaktadır. Vergilerin etkili olabilmesinde halkın ve endüstrilerin kabul edilebilirliği de önem taşımaktadır. Türkiye'nin OECD raporlarındaki oranları yıllar geçtikçe artış göstermektedir. Ayrıca Türkiye'de henüz obezite vergisi adı altında uygulanmasa da yapılan çalışmalar sonucu desteklendiği görülmüştür. Çalışmanın sonucunda obezite vergilerinin obeziteyi azaltmada etkili olduğuna ancak yeterli olmadığı, diğer politika araçlarıyla desteklenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The obesity fact has gained a distinct meaning along with the developing world. Thriving economies, increase of food varities, income level raises, easy access for food and physical inactivities have precipitated to an obesity crescendo. Augmentation in obesity also causes economical expenditures both indirectly and at first hand. The obesity tax implementations that have the major importance are being emerged within the intervention tools against obesity. The obesity tax is applied for the unhealthy food which induces obesity. Fat, soda, junk food and sweet taxes can be considered as types of obesity taxes. Though, the obesity tax has been mostly carried out in developed countries, it has also started as an implementation in developing countries as well. The purpose of this study is being referred as a tax policy tool over obesity tax and implementation figures in OECD countries. Practised obesity taxes in OECD countries are effective on reduction of unhealthy food. In order to be efficient in taxes, public and industry acceptibilities are crucial. OECD reports of Turkey indicate that there is an increase over years. Besides, even the obesity tax hasn't been implemented yet in Turkey, but the result of studies shows it is being supported by the communities. In conclusion, this study depicted in which the taxes are effective for reducing the obesity ,however it is inferred that it is inadequate and should be supported with the policy tools.