Mekan ve ideoloji bağlamında kimlik: Kocaeli özelinde üst kültür mekanlarına yönelik söylem çözümlemesi
Identity in the context of space and ideology: Discourse analysis for upper culture places in Kocaeli
  1. Tez No: 558498
  2. Yazar: MERVE TIĞCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AKIN DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Public Administration, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: kent, tüketim, kimlik, yaşam tarzı, söylem, söylem analizi, town, consumption, identity, lifestyle, discourse, discourse analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Bilişim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Üretim ilişkilerinin değişmesi, toplumların kültürel biçimlenişinin de değişmesine sebep olmuştur. Kent ve kentli olmak kavramlarının önem kazanması, kentsel mekânların da önem kazanmasına, mekânların birer tüketim nesnesine dönüşmesine imkân vermiştir. Kent kültürünün bireyler üzerindeki tahakkümü sonucu, modern dönemde bireylerin kimlik ve yaşam tarzı ile kendilerini ifade ettikleri görülmektedir. Bu bağlamda hazırlanan çalışmanın ilk bölümünde, kent, mekân ve kimlik kavramları sosyolojik açıdan ele alınarak, toplumsallaşma sürecine olan etkileri açıklanmıştır. İkinci bölümde, tüketim anlayışına bağlı olarak, bireylerin gerçekleştirdikleri mekân tüketimleri ve bu tüketime bağlı olarak yaşam tarzının, tüketim ile olan ilişkisi açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise ilk iki bölüm temel alınarak, Kocaeli içerisinde tüketim nesnesi haline gelen mekânların, bireyler tarafından ne amaçla kullanıldığı, bireylerin yaşam tarzlarını ifade edebilmek için seçtiği mekânlar ve bu mekânları seçmelerindeki sebepler araştırılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak görüşme tekniği kullanılarak, farklı yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve meslek gruplarına sahip olan on katılımcı ile görüşülmüş, elde edilen bilgiler söylem çözümlemesi tekniği ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Changes in production relations, caused changes in communities cultural formation. The importance of town concept and urbanizations concept, being importance also urban places, enabled the places turn into of consumptions objects. Consequences on individuals of urban culture, seem in the modern period they mean dividuals identity and lifesytle tih themselves. Consequences on individuals of urban culture, seem in the modern period they mean individuals identity and lifestyle on themselves. İn this context prepared study first part it is disclosed ,city, urban place and identity concept in sociologically effects on socialization process. Second part, it is disclosed the relationship between lifestyle and consumption individuals perform place consumption and it depending of consumption. İn the third part of study first and second part based on, it was investigated their reasons, of choose the urban places, used as consumption object of urban places in Kocaeli, as used by individuals what purposes and choose urban places can to phrase for lifestyle on individuals. İt selecting interview technique as data collecting method, it analyzed with discourse analysis to obtained informations, ten participant was interniewed different has their age, gender, educational status and job groups.