Koreli şair Ha Jong Oh (하종오)'un şiirlerinde çok kültürlülük
Multiculturalism in the poetry of Korean poet Ha Jong Oh
- Tez No: 558525
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Güney Kore, HA Jong Oh, Göçmen İşçiler, Asyalı Göçmenler, Multiculturalism, South Korea, HA Jong Oh, Migrant Workers, Asian Migrants
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kore Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
20.yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkan çokkültürlülük kavramı, zamanla dünyanın birçok yerinde tartışma konusu olmuştur. 2000'li yıllara gelindiğinde ise ekonomik başarılarıyla öne çıkan Güney Kore, artan işçi göçleri sebebiyle çokkültürlülükle karşı karşıya kalmıştır. Gittikçe artan işçi göçleri ve göçmenlerle yapılan evlilikler, Kore'de çokkültürlülüğü daha da hissedilebilir bir hale getirmiştir. 2000'li yılların başında Kore Edebiyatı, çokkültürlülük konusunda pasif kalırken ilerleyen dönemlerde bu konu eserlerde görülmeye başlamıştır. Çokkültürlülük konusuna objektif bir bakış açısıyla yaklaşan HA Jong Oh, dönem edebiyatçıları içinde öne çıkmıştır. Çokkültürlülük konusunu Kore Edebiyatında şiir, roman ve hikâyelerinde işleyenler olmuş, fakat nitelik ve nicelik bakımından HA Jong Oh kadar eser veren olmamıştır. Türkiye'de Güney Kore'nin çokkültürlülüğü hakkında Türkçe çalışmalar yapılmıştır fakat Kore Edebiyatında çokkültürlülük konusunu ele alan herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu çalışmada HA Jong Oh'un çokkültürlülüğü konu alan eserleri Türkçeye çevrilmiş içerik analizleri yapılmıştır. Ayrıca çalışmada Kore edebiyatının çokkültürlülük konusundaki tutumları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Multiculturalism that emerged in the later 20th century, has become a discussion subject in several places around the world. In the 2000s, South Korea, which showed itself with its prominent economic successes, faced with multiculturalism with the increasing labor migration. Increasing labor migrants and marriages with nomads made multiculturalism more noticeable in South Korea. Korean Literature at the earliest years of 2000s was passive about multiculturalism but in the following periods this subject has seen in the literary works. HA Jong Oh who approaches the issue of multiculturalism with an objective perspective, has emerged at the forefront among the writers of the period. There are various amount of people who discoursing this subject on their poems, novels or stories in Korean literature However, there has been no one who contributed more than HA Jong Oh in point of quality and quantity. In Turkey, works has been done in Turkish about multiculturalism of South Korea society, however, there were no studies about this topic based on the Korean Literature. In this study, HA Jong Oh's literal work about multiculturalism have been translated into Turkish and content anylysis have been done. Also in this study Korean Literature's attitudes detected about multiculturalism.