Konya vakıfları (1476-1501)
Konya foundations (81476-1501)
- Tez No: 558536
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN AKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Vakıf, Konya, Karamanoğulları, Osmanlı Devleti, Foundation, Konya, Karamanogulları, Ottoman Empire
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Karamanoğulları idaresindeki bölgelerin Osmanlı hakimiyetine geçmesinden sonra bu bölgeye Karaman eyaleti adı verilmiştir. 1476 yılında Fatih döneminde yapılan ilk tahrir ile Karaman Eyaleti Vakıfları kaydedilmiştir. Karaman eyaletinin bir kazası olarak Osmanlı idari teşkilatı içindeki yerini alan Konya kazası, tarihsel süreç içerisinde önemli bir siyasi merkez haline gelmiştir. Bununla birlikte gerek sultanların gerekse hayırseverlerin yaptırmış olduğu Konya'da bulunan hayratlar çalışmamızın konusunu teşkil etmiştir. Bu çalışmada, Fatih ve II. Bayezid dönemlerinde yapılan vakıf tahrir defterleri esas alınarak Konya kazasına ait vakıfların yıllık gelirleri, denetimi, kurucuları ve hizmet alanları üzerinde durulmuştur. Vakıf kayıtlarına göre, 1476 yılında Konya kazasında toplamda 157 vakıf bulunmaktadır. XV. yüzyılda Konya'da 15 cami, 51 mescid, 26 zâviye, 15 dârü'l-huffâz, 14 türbe, 5 şahıs, 6 hangâh, 5 çeşme, 13 medrese, 3 ecza, 2 darü'l-hadis, 1 darü'ş-şifa, 1 köprü, 1 kervansaray, 1 imaret, 1 manastır yer almaktadır. 1501 yılında ise toplamda 218 vakıf eser bulunmaktadır. Bunlar;15 cami, 62 mescid, 41 zâviye, 29 dârü'l-huffâz, 13 medrese, 14 türbe, 8 ecza, 1 imaret, 7 hangâh, 12 çeşme, 1 köprü, 6 evlâdlık, 1 kervansaray, 1 darü'ş-şifa, 3 şahıs, 3 darü'l-hadis, 1 muallimhane yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The regions under the rule of Karamanoğulları rule were taken by Ottomans then this regions have given the name of Karaman state. In 1476, with the first tahrir Karaman state foundations were recorded in the time of Fatih Sultan Mehmed. Konya district took its place in the Ottoman administrative organization as a district of Karaman state has become an important political center in history. In addition to these, pious fondations in Konya which were built by sultans and benovelents are the main subjects of our study. In this study, foundations of the Konya district and its annual revenue, supervision, founders and areas of service were studied according to tahrir records of foundations which were prepared during the Fatih and Bayezid times. According to records of foundations in 1476, in Konya district there were 157 foundations in total in the XV. Century in Konya there were 15 mosques, 51 masjids, 26 zawiya, 15 darulhuffaz, 14 shrines, 5 persons, 6 hangâh, 5 fountains, 13 madrasah, 3 ecza, 2 darülhadis, 1 darüşşifa, 1 bridge, 1 caravansary, 1 imaret, 1 monastery. In 1501, there were 218 foundations works ın total. These were 15 mosques, 62 masjid, 41 zawiya, 29 darulhuffaz, 13 madrasah, 14 shrines, 8 ecza, 1 caravansary, 3 darülhadis, 3 persons, 1 bridge, 6 evlâdlık, 1 darushealing and 1 school.