Kadınlarda madde bağımlılığının gelişmesinde ihmal ve istismarın etkisi
For woman the effect of neglection and abusement on the process of substance addiction
  1. Tez No: 558575
  2. Yazar: HATİCE ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychology, Social Services, Drug Addiction and Alcoholism
  6. Anahtar Kelimeler: Madde bağımlılığı, ihmal, istismar, Drug addiction, Neglect, Abuse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmanın amacı kadınların ihmal ve istismar algılarının, ihmal ve istismarın kadınlarda madde bağımlılığının ortaya çıkmasında etkisinin ve madde bağımlılığının kadınların hayatlarındaki sonuçlarının araştırılmasıdır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Veriler, literatür taraması sonucunda araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış mülakat formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, kartopu örneklem tekniği kullanılarak tespit edilmiştir. Araştırma, madde bağımlısı 10 kadın ile çalışılarak gerçekleştirilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak elde edilen nitel veriler, içerik analizi tekniği ile çözümlenmiştir. Bu araştırmada verilerin analizinden sonra şu sonuçlar elde edilmiştir: Araştırmada kadınların akrabalarında alkol veya madde bağımlısı bireylerin olması dikkat çekmiştir. Kadınlar madde kullanımına başlamadan önce ihmal ve istismara maruz kalmışlardır. Partnerleri nedeniyle madde ile tanışan kadınlar, madde etkisi altında iken de cinsel istismara maruz kalmışlardır. Kadınlara özgü tedavi merkezlerinin olmaması ve etkili tedavi yöntemlerinin olmaması kadınların tedaviye başvurmamasının başlıca sebeplerindendir. Geleneksel cinsiyet rolleri sebebiyle kadınlar madde kullandıkları için damgalamaya maruz kalmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this study is to investigate the perception of women's neglect and abuse and the effect of abuse on the emergence of drug addiction in women and the consequences of drug addiction in women's life. The research has been carried out by using semi-structured interview technique through qualitative research methods. The data were collected by semi-structured interview form prepared by the researcher as a result of literature survey. The study group of the research was determined by using snowball sampling technique. The study has been carried out with 10 women who were drug addicts. The qualitative data were analyzed by content analysis method obtained by using semi-structured interview technique. After the analysis of the data the following results were obtained in this study: In the study, it was attracted attention that there were alcohol or drug addicts in the relatives of women. Women have been exposured to neglect and abuse before they started to use the drug. Women who have used the drug due to their partners have also been exposed to sexual abuse under the influence of drug.The absence of treatment centers for women and the lack of effective treatment methods are among the main reasons why women do not apply to treatment.Women are exposed to stigmatized because of using drug due to their traditional gender roles.