Üniversite öğrencilerinin bağlanma boyutları ve internet bağımlılığı ilişkisinde duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolü
- Tez No: 710545
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MANOLYA ÇALIŞIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Boyutları, İnternet Bağımlılığı, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Attachment Styles, Internet Addiction, Difficulties in Emotion Regulation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet insanların hayatında daha fazla yer edinmeye başladı. Günümüzde iletişim, eğitim, eğlence, sosyalleşme gibi alanların büyük çoğunluğu internet üzerinden sağlanmaktır. İnternetin bu olumlu yanları ile birlikte birtakım olumsuz getirileri de olmuştur. Alanyazına internet bağımlılığı olarak giren bu terim, diğer bağımlılık türleri gibi insanların aile, sosyal ve iş hayatını olumsuz etkileyecek düzeyde, kontrolsüz internet kullanımı durumunda ortaya çıkmaktadır. Bireyler bu durumun önüne geçmek için çaba gösterse de genellikle başarısız sonuçlanmakta ve tolerans, yoksunluk belirtileri ortaya çıkmaktadır. İnternet bağımlılığının insanların duygularıyla baş etmede sorunlar yaşadığı durumlarda daha sık görüleceği tahmin edilmiştir. Literatürde bu durum duygu düzenleme güçlüğüne işaret etmektedir. Duygu düzenleme güçlüğü insanların duygularının farkında olmaması, duygularını kabullenememe, duygularını düzenleyememe ve kontrol altına alma becerilerini sağlıklı şekilde kullanama gibi bütüncül bir süreci ifade eder. Bu durum duyguları düzenleyememe şeklinde görüldüğü gibi aşırı düzenleme şeklinde de görülebilmektedir. İnternet bağımlılığıyla ilişkili olduğu düşünülen bir başka değişken bağlanmadır. İnsanların bağlanma boyutları ile internet bağımlılığı arasında bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin bağlanma boyutları ile internet bağımlılığı ilişkisinde duygu düzenleme güçlüğünün aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda üniversite eğitimine devam eden 419 öğrenciden veri toplanmıştır. Öğrencilerin 13'ü araştırma kriterlerine uymadığı için 235 kadın ve 171 erkek olmak üzere 406 öğrencinin verileri çalışmaya dâhil edilmiştir. Çalışmada, Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Young İnternet Bağımlılığı Testi Kısa Formu, Üç Boyutlu Bağlanma Stilleri Ölçeği ve Duygu Düzenleme Güçlükleri Ölçeği (Yetişkin Versiyonu) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizler için T-testi, ANOVA testi, Pearson korelasyon testi ve aracılık analizi için Process eklentisi kullanılmıştır. Analizler sonucunda kaçınan bağlanma ve internet bağımlılığı ilişkisinde genel örneklemde ve erkeklerde duygu düzenleme güçlüğünün pozitif yönlü aracı rolü olduğu, kadınlarda ise aracı rolü olmadığı bulunmuştur. Kaygılı-kararsız bağlanma ile internet bağımlılığı ilişkisinde genel örneklemde, erkeklerde ve kadınlarda duygu düzenleme güçlüğünün pozitif yönlü aracı rolü olduğu bulunmuştur. Güvenli bağlanma ile internet bağımlılığı ilişkisinde genel örneklemde, kadınlarda ve erkeklerde duygu düzenleme güçlüğünün negatif yönlü aracı rolü olduğu bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar literatür çerçevesinde tartışılmış ve ileride yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With the development of technology, the internet has started to make ground mostly in people's lives. Today, the majority of areas such as communication, education, entertainment, socialization are provided online with the Internet. Along with these positive aspects of the Internet, it has also had some negative aspects. This term, which is involved in the literature as internet addiction, emerges in cases of uncontrolled internet useage level which negatively affect family, social life and business life of people as other addiction types. Although individuals try to overcome this situation, it usually ends in failure and tolerance, withdrawal symptoms emerge. It has been predicted that Internet addiction might be more common in circumstance which people have problems deal with their emotions. In the literature, this circumstance points to In the literature, this situation points to difficulty in emotion regulation which refers to a holistic process such as the inability of people to be aware of their emotions, to accept their emotions, to regulate and control their emotions healthfully. This circumstance can be seen both an inability to regulate emotions and in the form of over regulation. Another factor which is thought to be connected with Internet addiction is attachment style. It is thought that there is a relationship between the attachment style level of people and internet addiction. This study aims to examine the mediator role of difficulty in emotion regulation in the relationship between the attachment level and internet addiction of university students. Consequently, data has been collected from 419 students who are continuing their university education. 13 of the students did not meet the research criteria, for this reason the data of 406 students which including 235 female and 171 male, have been involved in the study. In the study, Informed Consent Form, Demographic Information Form, Young Internet Addiction Test Short Form, Three-Dimensional Attachment Styles Scale and Emotion Regulation Difficulties Scale (Adult Version) have been used. The data have been analyzed with using the SPSS program. T-test, ANOVA test, Pearson correlation test have been made and Process add-on for mediation analysis have been used for analysis. As a result of the analysis, it was found that difficulty in emotion regulation had a intermediary role in the relationship between avoidant attachment and internet addiction in the general sample and in males, however, there was no role as an intermediary in females. In the general sample, it was found that difficulty in regulating emotions in male and female played a positive role in the relationship between anxious-unstable attachment and internet addiction. In the general sample, it was found that difficulty in regulating emotions in female and male played a negative role in the relationship between secure attachment and internet addiction. The results obtained have been discussed in the framework of the literature and suggestions have been made for future studies.