Sanayi sektörü çıktı hacmi ve enerji tüketimi ilişkisi: Türkiye üzerine ampirik bir analiz
Ndustrial sector output volume and energy consumption relationship: An empirical analysis on Turkey
  1. Tez No: 558600
  2. Yazar: BÜŞRA GÖKMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE ÖZŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sanayi Sektörü, Sektörel Enerji Tüketimi, Johansen Eşbütünleşme Testi, Türkiye, Industry Sector, Industry Energy Consumption, Johansen Cointegration Test, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Sanayi devrimi öncesinde yalnızca ısınma ve barınma gibi günlük ihtiyaçlar için kullanılan enerji kaynakları, takip eden dönemlerde üretimin vazgeçilmez faktörleri arasında yer almaya başlamıştır. Üretimin temel girdilerinden biri olan enerjiye talebin her geçen gün artması, farklı enerji kaynaklarının kullanımını gündeme getirmiştir. Enerji kaynaklarının en yoğun kullanıldığı faaliyet alanı ise sanayi sektörüdür. Bu çalışmada Türkiye ekonomisinde sanayi sektörü çıktı hacmi ve sanayi sektörü enerji tüketimi arasındaki ilişki toplulaştırılmış ve ayrıştırılmış enerji türleri kullanılarak Johansen eşbütünleşme yöntemi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Bu doğrultuda sanayi sektörünün toplam enerji tüketiminin yanısıra ayrıştırılmış enerji türleri olarak elektrik, petrol, kömür, doğalgaz ve yenilenebilir enerji tüketimleri dikkate alınmış ve 1971-2015 dönemine ait veriler kullanılarak toplamda altı farklı model tahmin edilmiştir. Johansen eşbütünleşme testi ile elde edilen bulgular sanayi sektörü toplam enerji tüketimi ve istihdam hacmi ile sanayi sektörü üretimi arasında uzun dönemde pozitif ve anlamlı ilişkilerin olduğunu göstermiştir. Ayrıştırılmış enerji türleri dikkate alınarak yapılan analizler ise sanayi sektörü üretim hacmi ile sanayi sektörünün elektrik, petrol ve doğalgaz tüketimleri arasında uzun dönemde pozitif yönlü ve anlamlı ilişkilerin olduğuna işaret etmektedir. Ancak sanayi sektörünün yenilenebilir enerji ve kömür tüketimleri ile sanayi sektörü üretim hacmi arasında uzun dönemde eşbütünleşme ilişkisi bulunamamıştır. Granger nedensellik analizi sonuçları ise sanayi sektörü üretim hacminden sanayi sektörü petrol tüketimine doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Prior to the industrial revolution, energy resources used only for daily needs such as heating and housing became an indispensable factor in production in the following periods. The increasing demand for energy, which is one of the main inputs of production, has brought the use of different energy sources to the agenda. The field of activity where energy resources are used the most is the industrial sector. This study aimed to determine the output volume with Turkey's economy in the industrial sector and the industrial sector energy consumption aggregated and disaggregated relationship between energy types using Johansen cointegration method. In this respect, electricity, oil, coal, natural gas and renewable energy consumption of the industrial sector were taken into consideration in the total energy consumption as well as the split energy types, and six different models were estimated in total using the data from 1971-2015. The results obtained by Johansen cointegration test showed that there is a positive and significant relationship between industrial energy consumption and employment volume and industrial production in the long run. Analyzes taking into account the segregated energy types indicate that there is a positive and significant relationship between the production volume of the industrial sector and the electricity, oil and natural gas consumption of the industrial sector in the long run. However, no long-term cointegration relationship was found between the renewable energy and coal consumption of the industrial sector and the production volume of the industrial sector. The results of Granger causality analysis show that there is a one-way causality relationship from industrial production volume to industrial oil consumption.