Betonarme minarelerin doğrusal olmayan modellemesi ve dinamik analizi
Nonlinear modeling and dynamics analysis of reinforced concrete minarets
  1. Tez No: 558700
  2. Yazar: MUHAMMED AHMET OĞUZHANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET METİN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme minare, Eğilme deformasyonu, Sıyrılma deformasyonu, Kesme deformasyonu, SAP2000
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Minareler hem tarihi hem kültürel hem de dini açıdan çok önemli yapılardır. Tarihimizi ve kültürümüzü yansıtan bu özel yapıların uzun yıllar ayakta kalması gerekmektedir. Minarelerin uzun yıllar ayakta kalabilmesi için deprem, rüzgar gibi dış yükler altında stabilitelerini korumak zorundadır. Minareler tasarlanırken hesaplamalarının çok iyi yapılması gerekmektedir. Ülkemizde ve dünyanın birçok yerinde güncel deprem yönetmeliklerine göre tasarlanmayan, usta maharetiyle yapılan çok sayıda betonarme ve taş minare bulunmaktadır. Bu şekilde yapılan minareler yetersiz boyuna donatıya ve geniş aralıklı enine donatıya sahip olduklarından dolayı deprem ve şiddetli rüzgar etkisinde kolayca yıkılabilmektedir. Dış kuvvete maruz kalan bir minarede oluşan yanal deformasyonlar eğilme deformasyonu, kesme deformasyonu ve sıyrılma deformasyonu olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır. Bu araştırmada, oluşan yanal deformasyonların her biri için SAP2000 programı kullanılarak, tek şerefeli 19 m, iki şerefeli 28 m ve üç şerefeli 37 m yüksekliğe sahip betonarme minare modelleri, doğrusal olmayan modelleme yöntemi ile oluşturulmuştur. Oluşturulan minare modellerine time history analizi ve pushover analizi uygulanmıştır. Öngörülen minare davranışı deprem etkisinden dolayı yıkılan minareler ile karşılaştırıldığında önerilen modeller betonarme minarelerin yanal yüklere tepkisini tahmin etmede iyi bir performans göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Minarets are very important structures in term of historical, cultural and religious. These special structures mirror our history and culture must remain safely for many years. In order to remain the minarets for many years, it must be maintaining their stability under external loads such as earthquakes and wind. Calculations should be done very well when designing the minarets. In our country and in many parts of the world, there are many reinforced concrete and stone minarets which are not designed according to the developed earthquake design codes. The minarets which is designed with non-seismic details such as wide space transverse reinforcement and low longitiodinal reinforcement ratio can be easily collapse by earthquake and severe wind effect. The lateral deformations in a minaret exposed to external force consist of three parts: flexural deformation, shear deformation and slip deformation. In this study, the models of single balcony minaret 19 m height, two balconies with 28 m height and three balconies with 37 m height were modeled. The non-linear modeling method was used for each of the resulting lateral deformations by using the SAP2000 program. The minaret models are analyzed by both time history analysis and pushover analysis. The proposed models have shown a good performance in predicting the response of the reinforced concrete minarets to lateral loads compared to the minarets collapse by the earthquake effect. Keywords : Reinforced concrete minaret, Flexural deformation, Slip deformations, Shear deformations, SAP2000