Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının finansal okuryazarlık düzeylerinin incelenmesi
The investigation of financial literacy levels of social studies teacher candidates
  1. Tez No: 558703
  2. Yazar: TURAN ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler Eğitimi, Sosyal Bilgiler Öğretmen Adayları, Finansal Okuryazarlık, Ekonomi, Sosyal Bilgiler Öğretim Programı, Social Studies Education, Social Studies Teacher Candidates, Financial Literacy, Economy, Social Studies Curriculum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Finansal okuryazarlık; bireylerin maddi kaynaklarının kullanımı konusunda doğru planlamalar yapma, paranın yönetimine ilişkin etkili kararlar alma ve bilinçli yargılarda bulunma, doğru ve etkili adımlar atabilme yeterliliğidir. Bu araştırmanın amacı sosyal bilgiler dersinde verilmesi planlanan finansal okuryazarlık beceri alanına ilişkin sosyal bilgiler öğretmen adaylarının görüş ve düşüncelerini çeşitli değişkenler bağlamında araştırmak ve bu dersin ileride öğreticileri konumunda olacak olan adayların finansal okuryazarlık açısından ne durumda olduklarını incelemektir. Bu doğrultuda cinsiyet, sınıf düzeyi, mezun olunan ortaöğretim kurumu, baba/anne eğitim durumu, ailenin maddi geliri, aile ile birlikte yaşanılan çevre, teknoloji araçlarının en çok kullanım alanı, boş zamanlarda en çok yapılan aktivite, ileriye dönük kariyer planı ve kitap okuma sayısı gibi değişkenler ile finansal okuryazarlık durumları karşılaştırılmıştır. Sosyal bilgiler öğretmen adayları ile gerçekleştirilen bu çalışmada nicel araştırma desenlerinden tarama (survey) deseni tercih edilmiştir. Seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yönteminin kullanıldığı araştırmanın çalışma grubunu Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı, Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı'nda öğrenim görmekte olan 1., 2., 3. ve 4. sınıf düzeylerinden 260 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Finansal Okuryazarlık ve Para Yönetimi Algısı Ölçeği”kullanılmış, elde edilen veriler SPSS 20 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde ise Mann Withney U, Independent Samples t Test, Kruskal Wallis H ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda sosyal bilgiler öğretmen adaylarının para yönetim özyeterlik algısı ve para yönetim davranışları açısından ortalama düzeyde oldukları ve geliştirilmeye muhtaç olduğu, finansal kavramlara yönelik bilgileri açısından kabul edilebilecek düzeyde finansal kavram bilgisine sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Öte yandan finansal okuryazarlık düzeyi ile belirlenen değişkenler arasından cinsiyet değişkeni ile finansal bilgi testi sonuçları arasında, sınıf düzeyi ve aileyle birlikte yaşanılan çevre değişkenleri ile de para yönetim özyeterlik algısı arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Diğer değişkenlere yönelik veriler ışığında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Financial literacy; to make accurate decisions about the use of financial resources of individuals, to make effective decisions about the management of money and to make conscious judgments, to take correct and effective steps. The aim of this study is to examine the views and opinions of social studies teacher candidates in the field of financial literacy skills which are planned to be given in social studies lesson in terms of various variables and to examine the status of candidates who will be in the future as instructors in terms of financial literacy. In this respect, gender, class level, graduated secondary school institution, father / mother education status, family income, family living environment, the most used area of technology tools, leisure activities, prospective career plan and number of books variables such as financial literacy were compared. In this study carried out with social studies teacher candidates, survey design from the quantitative research designs was preferred. The study group of the study, in which the appropriate sampling method was used from the non-selective sampling methods, was carried out in Niğde Ömer Halisdemir University Faculty of Education Turkish and Social Sciences Education Department, Social Sciences Education Department, 1st, 2nd, 3rd and 4th grade levels. pre-service teachers. In the research, 'Financial Literacy and Money Management Perception Scale' was used as the data collection tool and the data were analyzed with SPSS 20 package program. In the analysis of the data, Mann Withney U, Independent Sapmles t Test, Kruskal Wallis H and One Way Analysis of Variance (ANOVA) tests were used. As a result of the study, it is concluded that social studies teacher candidates have an average level of financial management knowledge in terms of money management self-efficacy perception and money management behaviors and they need to be developed and they can be accepted in terms of financial concepts. On the other hand, between gender variables and financial information test results, a significant difference was found between the variables of the class level and the families living together with the family and the perception of self - efficacy. No statistically significant differences were found in the light of data for other variables.