Kentsel altyapı sistemi olarak sürdürülebilir peyzaj: Trabzon sahili örneği
Sustainable landscape as an urban infrastructure system: An example of Trabzon coastal area
- Tez No: 558775
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Altyapı, Sürdürülebilir Drenaj Sistemi, Yağmur Suyu Yönetimi, Trabzon Sahil Yolu, Urban Infrastructure, Sustainable Drainage System, Management of Rainwater, Trabzon Coastal Road
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Tarihsel süreç içerisinde artan gereksinimlere paralel olarak gelişen insan yaşadığı çevreyi sürekli olarak değiştirmiştir. Buna bağlı olarak kentlerdeki yoğunluk hızlı nüfus artışına, plansız ve düzensiz kentleşmeye sebep olmuştur. Özellikle son yıllarda yeşil alanların yok edilip yerine yerleşim alanlarının yapılması kentsel yaşam kalitesini azaltmış, kentsel alanların artması ve yeşil alanların azalması sonucu geçirimsiz yüzeyler oluşmuştur. Geçirimsiz yüzeyleri arttıran uygulamalar, yeni kentsel peyzaj planlama stratejileri geliştirme ve kentsel peyzaj ile altyapı sistemleri üzerinde değişiklik yapma zorunluluğu yaratmıştır. Bu bağlamda“kentsel altyapı sistemi olarak peyzaj”kavramı geçirimsiz yüzeyler üzerindeki bu etkiyi azaltmak için en etkili alanlardan birisidir. Bu çalışmanın temel amacı; kentsel açık yeşil alanlarda su döngüsünü bozmadan suyun yüzeysel akış miktarının ve akış hızını azaltarak yeşil altyapılar oluşturmaktır. Çalışmanın amacını gerçekleştirmek için kent içerisinde yeşil altyapı eksikliklerinden kaynaklanan olumsuzluklar ve uygulanmış çalışmalar incelenerek, yeşil altyapılara ait belirlenen uygun alanlara ait planlama ve tasarım kararları alınarak öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In historical process, human developing in parallel wıth increasing their needs always change the environment. As a result of increasing constructions and industrialization, the rapid increase of population in urban areas results in unplanned and irregular urbanization. The destruction of the green areas and building residential areas instead especially in the recent years, decrease the quality of urban life In consequence of the increase of the urban areas and decrease of the green areas, impermeable surfaces come into existence. The applications increasing the impermeable surfaces, bring about the necessities to develop strategies for townscape planning, and to make changes on townscape and infrastructure systems. In this respect, 'landscaping as an urban infrastructure system' concept is one of the most efficient fields to decrease this effect on the impermeable surfaces. The main purpose of this study is to form green infrastructures by decreasing the quantity and the speed of surface flow of water without destroying the water cycle in urban open green areas. In order to realize the purpose of the project,by analyzing negativities arising due to the lack of green infrastructure in town and the studies applied. By taking decisions to make plannings and designs for the suitable areas determined belonging to the green infrastructures, recommendations have been introduced.