Konya ilinde yaşayan evli öğretmenlerin duygusal zekâ ve bağlanma stillerinin evlilik doyumuna etkisi
The effect of emotional intelligence and attachment styles on maritial satisfaction of married teachers living in Konya
- Tez No: 558918
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ALTUNSU SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik doyumu, Bağlanma stilleri, Duygusal zekâ, Marital Satisfaction, Attachment Styles, Emotional Intelligence
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı evli öğretmenlerin, evlilik doyumu, duygusal zekâ ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik olup duygusal zekâ ve bağlanma stillerinin evlilik doyumunu anlamlı olarak açıklayıp açıklamadığını belirlemektir. Araştırmanın evrenini evli öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise, Konya ilinde yaşayan evli öğretmenlerden oluşmaktadır. Katılımcılar tesadüfi olarak seçilmiş farklı okullardan katılımcılara ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmaya 110'u kadın 81'i erkek olmak üzere toplam 191 öğretmen katılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla, Kişisel Bilgi Formu, Evlilik Yaşamı Ölçeği, Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zekâ Ölçeği ve Yakın İlişkide Yaşantılar Envanteri (YİYE) kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, bağlanma stillerinin alt boyutu olan kaygı ve kaçınma boyutlarıyla evlilik doyumu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. İki boyutun kategorik sınıflandırmasına dayalı olarak yapılan varyans analizi sonucunda da güvenli ve saplantılı bağlanma stiline sahip öğretmenlerin, evlilik doyumu daha yüksek bulunmuştur. Duygusal zekânın iyimserlik ve duyguların değerlendirilmesi alt boyutlarıyla evlilik doyumu arasında anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Kaygı ve kaçınma boyutlarıyla duygusal zekânın alt boyutları arasından, iyimserlik boyutuyla negatif bir ilişki bulunurken, duyguların değerlendirilmesi ve duyguların kullanımı boyutlarıyla pozitif bir ilişki bulunmuştur. Yaş, cinsiyet eğitim durumu, eğitim süresi gibi demografik değişkenlerle evlilik doyumu arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between marital satisfaction, emotional intelligence and attachment styles of married teachers and to determine whether emotional intelligence and attachment styles explain marriage satisfaction as a meaningful one. The universe of research is composed of married teachers. The sample of study consists of married teachers living in Konya. Participants were randomly chosen from different schools. A total of 191 teachers, 110 women and 81 men, participated in the study. In the study, Personal Information Form, Marriage Life Scale, Revised Schutte Emotional Intelligence Scale and the Inventory of Close Relationship Experiences were used to collect data. As a result of the study, it was found that there was a significant negative correlation between anxiety and avoidance dimensions in the lower dimension of attachment styles and marital satisfaction. Based on the categorical classification of the two dimensions, as a result of the analysis of variance, teachers with a secureand obsessive attachment style were found to have higher marriage satisfaction. It was found that there was a meaningful relationship between the sub-dimensions of emotional intelligence and feelings of emotion and marriage satisfaction. A negative relationship was found between anxiety and avoidance dimensions and the lower dimensions of emotional intelligence with the optimistic dimension, while a positive relationship was found with the evaluation of emotions and the use of emotions.No significant relationship was found between demographic variables such as age, gender , education status and martial satisfaction.