Ulusal entelektüel sermaye ve ekonomik büyüme ilişkisi:Seçili Avrupa ülkeleri analizi
National intelectual capital and economic growth relation: Analysis of selectd European countries
- Tez No: 558919
- Danışmanlar: PROF. DR. EKREM ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ulusal entelektüel sermaye, ekonomik büyüme, panel veri analizi, temel bileşenler analizi, National intelectual capital, economic growth, panel data analysis, principal component analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu yüksek lisans tezinin temel amacı ulusal entelektüel sermayenin ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin, yüksek gelir düzeyindeki seçili 18 Avrupa ülkesi için incelenmesidir. Bu doğrultuda 1997-2015 dönemi aralığında yıllık veriler yardımıyla ulusal entelektüel sermaye ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki seçilen yüksek gelirli 18 Avrupa ülkesi için panel veri analizi yöntemi (panel birim kök, panel eşbütünleşme) ile araştırılmıştır. Bu kapsamda çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ulusal entelektüel sermaye, entelektüel sermaye ve bu iki kavram arasındaki ilişki kavramsal boyutta sunulmuştur. İkinci bölümde, büyüme modelleri açıklanarak ulusal entelektüel sermaye ile arasındaki ilişki teorik çerçevede ifade edilmiştir. Son bölümde ise ekonometrik model tanımlanarak kurulmuştur. Seçilen yüksek gelirli 18 Avrupa ülkesi için elde edilen ampirik bulgular şu şekildedir: i) Panel eşbütünleşme testi ulusal entelektüel sermayenin, modele kontrol değişken olarak dahil edilen istihdam oranlarının ve dışa açıklığın uzun dönemde bir denge ilişkisi içinde olduğunu doğrulamaktadır. ii) Panel eşbütünleşme katsayı tahmin sonuçları değerlendirildiğinde ulusal entelektüel sermayenin, istihdam oranlarının ve dışa açıklığın ekonomik büyüme üzerinde pozitif etkisi olduğu görülmektedir. Çalışmanın son bölümünde tahmin sonuçları değerlendirildikten sonra politika önermelerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main aim of this master thesis is to analyze the effect of the national intellectual capital on economic growth for the selected 18 European countries at high income levels. In this direction, the panel data analysis method (panel unit root, panel cointegration) was applied for the 18 high-income European countries with a relationship between national intellectual capital and economic growth with annual data for the period of 1997-2015. In this context, the study consists of three parts. In the first chapter, the national intellectual capital, intellectual capital and the relationship between these two concepts are presented on a conceptual scale. In the second chapter, the relationship between national intellectual capital and the growth models is explained in the theoretical framework. In the last part, econometric model was defined. The empirical findings for selected 18 high-income European countries are as follows: i) The panel cointegration test confirms that the national intellectual capital is in a long-term equilibrium relationship with the employment rates and openness which included in the model as control variables. ii) When panel cointegration coefficient estimation results are evaluated, it is seen that national intellectual capital, employment rates and openness have positive effect on economic growth. In the last part of the study, policy proposals were made after estimation results were evaluated.