Seçilmiş Afrika ülkeleri için petrol fiyatları ve döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkileri
The impacts of oil prices and exchange rates on the inflation for selected African countries
  1. Tez No: 558979
  2. Yazar: MİCHAEL YONGO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN NAZİF ÇATIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Döviz kurları, petrol fiyatları, Enflasyon, VAR modeli, Afrika ülkeleri. Keywords: Exchange rates, Oil Prices, Inflation, VAR model, African countries
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Bu tezde petrol fiyatları ve döviz kurunun seçilmiş Afrika ülkeleri, Gana, Kenya, Nijerya ve Güney Afrika, tüketici fiyatları üzerindeki etkileri ampirik olarak incelenmiştir. Bu amaçla değişkenlerin zaman serisi özelliklerini analiz etmek için Vektör otoregresif (VAR) modeli kullanılmıştır. Çalışmada verilerin mevcudiyetine bağlı olarak 1985:04-2018:03 dönemini kapsayan üç aylık veriler kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgulara göre döviz kurundan fiyatara geçiş etkisi, Nijerya dışındaki tüm ülkeler için istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Etki-tepki ve varyans ayrıştırma sonuçlarına göre Gana, döviz kurundaki değişikliklerden en çok etkilenen ülkedir. Ancak, diğer ülkeler göz önüne alındığında, bulgular geçiş etkisinin kısmi olduğunu ve döviz kurundaki değişikliklerin yurt içi fiyatlara tam olarak yansımadığını göstermektedir. Petrol fiyatlarının enflasyona etkisi değerlendirildiğinde, petrol şoklarının yalnızca Güney Afrika için önemli olduğu, Gana, Kenya ve Nijerya için önemsiz oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this thesis, the effects of oil prices and exchange rates on consumer prices in selected African countries, Ghana, Kenya, Nigeria and South Africa are empirically examined. For this purpose, Vector autoregressive (VAR) model is used to analyze time series properties of variables. Depending on the availability of data, quarterly data covering the period 1985: 04-2018: 03 is employed in the study. According to the findings obtained from the study, the effect of the exchange rate on inflation is found to be statistically significant for all countries excluding Nigeria. According to impulse-response and variance decomposition results, Ghana is the country most affected by the changes in the exchange rate. However, when other countries are considered, the findings show that the pass-through effect is incomplete and that the changes in exchange rates are not fully reflected in domestic prices. When the effect of oil prices on inflation is evaluated, it is seen that oil shocks are only important for South Africa and they are insignificant for Ghana, Kenya and Nigeria.