Kütahya-Simav yöresi Anadolu karaçamı (Pinus nigra J.F. Arnold subsp. pallasiana) doğal gençliklerinde büyüme ve gelişmenin Honowski ışık faktörü ile analizi
Analysis of growth - development of natural saplings of Anatolian black pine (Pinus nigra J.F. Arnold subsp. pallasiana) by the Honowski light factor in the region of si̇mav-kütahya
- Tez No: 558980
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN OKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Honowski Işık Faktörü, Doğal Gençleştirme, Karaçam, Vitalite, Boşaltma Kesimi, Işık Kesimi, Honowski Light Factor, Natural Regeneration, Black Pine, Vitality, Final Cutting, Overhead Release Felling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, Kütahya ili Simav ilçesi Korucuk yaylası mevkisinde Karaçam doğal gençliklerinin aynı yetişme ortamı koşullarında ''Honowski Işık Faktörü'' değerlerine bağlı olarak büyüme ve gelişme özellikleri araştırılmıştır. Bu kapsamda 4 adet (50 x 150 m =7500 m2) örnek alan alınmıştır. 2 adet örnek alanda boşaltma kesimi yapılmış, diğerlerinde ise boşaltma kesimi yapılmamıştır. Örnek alanların 2 adedi güneşli, 2 adedi ise gölgeli bakıda yer almaktadır. Çalışma kapsamında, büyüme potansiyeli“iyi”ve“iyinin altında”olan bireyler en fazla boşaltma kesimi yapılmış gölgeli bakıda bulunmuştur. Büyüme potansiyeli“iyi”ve“iyinin altında”olan bireyler en az boşaltma kesimi yapılmamış gölgeli bakıda bulunmuştur. Büyüme potansiyeli“kötü”ve“çok kötü”olan bireyler en fazla boşaltma kesimi yapılmamış güneşli bakıda bulunmuştur. Bu dağılımların bu şekilde gerçekleşmesinin nedenleri arasında örnekleme yapılan alanlardaki bireylerin alanda eşit miktarda bulunmaması sayılabilir. Dolayısıyla bireyler arasındaki rekabetin özellikle güneşli bakılarda fazla olması, bireylerin büyüme ve gelişmesinde sınırlayıcı olmuştur. Bu bağlamda değerlendirildiğinde silvikültürel uygulamalarda ışık yoğunluğu ayarlanırken meşceredeki birey sayısının dikkate alınması gerektiği ortaya çıkmıştır. Doğal karaçam gençleştirme çalışmalarında gençliklerin ışık ihtiyaçlarının belirlenmesi için Honowski Işık Faktörü değerlerinden faydalanılması değerlendirmelerin sayısal olarak ortaya konmasında yararlı olabileceği sonucunu ortaya çıkarmaktadır. Bu araştırmada elde edilen sonuçlara göre karaçamın doğal gençleştirmesinde ışık kesimi aşamasında kapalılığın 0,2-0,3 olması, gençliklerin çap-boy gelişim oranlarının daha iyi olabileceği ortaya konmuştur. Öte yandan, bu konudaki çalışmalar Anadolu karaçamının doğal dağılım alanlarını kapsayacak şekilde genişletildiğinde daha nitel verilere ulaşmak mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, growth and development characteristics of Anatolian black pine natural saplings in Korucuk Plateau location under the same habitat conditions were analysed by“Honowski Light Factor”. In this context, 4 sample plots in size of 7500 m2 (50X150 m) were constructed. In two of the four sample plots final cutting were done and two of them were in the period of overhead release felling. Two sample plots were chosen from sunny aspect and the others were from shady aspect. Within the scope of the study, maximum numbers of the individuals with the best and better growth potential were included in the shady aspect where the final cuttings were done. However, maximum numbers of the individuals with the bad and the worst growth potential were included in the sunny aspect where the final cuttings were unrealized. Among the reasons for this distribution to occur in this way can be counted as not having an equal amount of individuals in the sampling areas. Therefore, the competition among individuals, especially in the sunny aspect, was limiting in the growth and development of individuals. When evaluated in this context, it was revealed that the number of individuals in the stand should be taken into consideration while adjusting the light intensity in silvicultural applications. The use of the Honowski Light Factor values in the determination of the light needs of the saplings in black pine natural regeneration studies reveals that it can be useful in the numerical evaluation of the assessments. Obtained results showed that, application of the canopy closure as in the degree of 0.2-0.3 should be better for obtaining better dimeter-height growth ratios in natural saplings. On the other hand, it will be possible to reach more qualitative data when the studies on this subject are expanded to include the natural distribution areas of Anatolian black pine.