Türkiye'de bölücü Kürtçü hareketler (1961-1980)
Separatist Kurdish movements in Turkey (1961-1980)
  1. Tez No: 559061
  2. Yazar: MUTLU AKKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Tarih, Public Administration, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kürt Sorunu, Kürtçülük, Terör Sorunu, Etnik Terör, Bölücü Terör, PKK, Kurdish Problem, Kurdism, Terror Problem, Ethnic Terror, Separatist Terror, PKK
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Şark Meselesi olarak Osmanlı Devletinin, Kürt Sorunu, Kürtçülük, Terör Sorunu gibi isimlerle Türkiye Cumhuriyetinin önüne engel olarak sunulan bu mesele, yıllardır çözülmeyi beklemektedir. Bu mesele, kimi zaman bölgesel isyanlarla, kimi zaman uluslararası antlaşmalarda, kimi zaman da bölücü terör olarak Türkiye'nin gündeminden hiç düşmemektedir. Öncelikli olarak sorunun kaynağının ne olduğu tespit edilmelidir. Doğru tespitler yapıldıktan sonra bu meselenin çözümünde geçmişten günümüze ne tür doğrular ve yanlışlar yapıldığı ortaya konmalıdır. Tarih tekerrürden ibarettir şiarıyla siyasi, sosyal ve ekonomik tüm çözüm önerileri masaya yatırılmalı, hangi çözüm yöntemi getirilirse getirilsin milli birlik ve beraberlikten asla taviz verilmemelidir. Araştırmada bu meselenin kaynağının ne olduğu ortaya konulmaya çalışılıp, çözüme yönelik değerlendirme yapılarak politika önerilerinde bulunuldu. Etnik terör aslında bir propaganda savaşıdır, bu savaşı terör örgütleri kazanırsa geniş kitlelere ulaşır, mücadelesi çok uzun yıllar sürer ve ağır sonuçları doğurur. Propaganda savaşını devlet kazanırsa taban bulamayan örgütler kendiliğinden yok olur gider. İspanya'da ETA, İngiltere'de IRA terör örgütünün kurulmasına zemin hazırlayan faktörler incelendiğinde bu savaşı, ETA ve IRA'nın kazanması gayet doğaldır. Bundan dolayı terörle mücadelede İspanya ve İngiltere'nin yanlışları ortaya konularak, etnik terörle mücadelede yapılması ve yapılmaması önem arz eden uygulamalar konusunda, bu iki ülke nezdinde tüm dünyaya tavsiyelerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
Orient issue as the Ottoman Empire, it remains to be solved for many years about Kurdish problem, Kurdish nationalism, this issue is presented as an obstacle in front of the name as the Republic of Turkey Terror Problem. This issue, sometimes with a regional revolt, sometimes in international agreements, sometimes fall with the separatist terror as Turkey's agenda. First of all, the source of the problem should be determined. After making the correct determinations, it should be determined what kind of truths and mistakes are made in the solution of this issue from past to present. History is consist of repetition of all political, social and economic solutions should be discussed, no matter which method of solution is introduced, national unity and solidarity should never be compromised. In this research it was tried to put forward the source of this issue and the policy suggestions were made by evaluating the solution. Actually ethnic terror is a propaganda war. Struggle lasts for many years and it will reach the massesn and has heavy consequences if the terrorists organizations win this war. If the state wins the propaganda war, organizations that can't find a base will disappear automatically. ETA in Spain, IRA in England when examined the factors that pave the way for the establishment of a terrorist organization, it is natural that ETA and the IRA win this war. Therefore, the faults of Spain and England in the fight against terrorism were comment, about applications to be and to be important applications to be not done combat ethnic terrorism recommendations were made to the whole world