Dijital çağın dönüşen kentleri akıllı kentler: Londra örneği
Transforming cities of the digital age smart cities: The case of London
- Tez No: 559062
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Akıllı Kent, Akıllı Kent Stratejisi, Londra, Türkiye, Smart City, Smart City Strategy, London, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Benzerlikleri ve farklılıkları bünyesinde barındıran kentler, çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Günümüzde bu yapı bilgi ve teknolojinin hızlı bir şekilde gelişimiyle giderek daha karmaşık ve kozmopolit bir hale gelmiştir. Bu bağlamda, akıllı kentler bu karmaşık yapıyı ve teknolojiyi birleştirme fırsatı sunmuştur. Son yıllarda akıllı kentlerle ilgili çalışmalarda artış görülmektedir. Ancak yapılan bu çalışmaların çoğunda Londra örneğine sadece 'akıllı kent örnekleri' veya 'iyi uygulamalar' başlığı altında yer verildiği görülmektedir. Bu noktada çalışmanın amacı, Londra akıllı kent uygulamalarını ve stratejilerini kapsamlı bir şekilde inceleyerek, dünyadaki bazı iyi uygulamalar ve uyguladıkları stratejiler çerçevesinde, Türkiye'ye akıllı kent stratejisi alanında, uygulamaya, araştırmaya ve yönetime ilişkin öneriler sunmaktır. Bu kapsamda Londra kent planlamacısı ve CASA müdürü Prof. Michael Batty ile görüşme gerçekleştirilerek Londra akıllı kent çalışmaları daha anlaşılır bir zemine oturtulmaya çalışılmıştır. Çalışma sonuçlarına bakıldığında, Londra'nın Peter's'ın öne sürdüğü akıllı kent stratejilerindeki başarı kriterlerinin hemen hemen hepsini sağladığı görülmektedir. Türkiye'nin akıllı kent stratejisi ve büyük veri alanında eksikleri olduğu saptanmıştır. Dolayısıyla Türkiye'nin akıllı kent stratejisinde başarıyı yakalayabilmesi için uygulamaya, araştırmaya ve yönetime ilişkin sunulan önerilere ağırlık vermelidir. Ayrıca, teknoloji alt yapısının geliştirilmesine, büyük veriye yönelik çalışmalara, siyasi desteğe, yönetişime ve bu konuda iyi yetişmiş uzmanlara ihtiyacı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cities with similarities and differences have a very complex structure. Nowadays, this structure has become increasingly complex and cosmopolitan with the rapid development of information and technology. In this context, smart cities have provided the opportunity to combine this complex structure and technology. In recent years, the number of the studies on smart cities have increased. However, in most of these studies, it is seen that the case of London is just included under the title of 'smart city case' or ' good practices'. At this point, the aim of the study is to examine London smart city applications and strategies in a comprehensive manner, and to offer suggestions on application, research and management in the framework of some good practices and strategies, in the field of smart city strategy for Turkey. In this context, an interview was conducted with Prof. Michael Batty, London city planner and CASA manager, to make London smart city study more understandable. According to the results of the study, London seems to provide almost all the success criteria in smart city strategies proposed by Peter's. It is found out that Turkey is insufficient in smart city strategy and big data fields. Therefore; in order to achieve success, Turkey's smart city strategy should focus on activities releated to application research and management. In addition to this, Turkey needs to develop its technology infrastructure, work on big data, political support, governance and well-trained experts.