Paslanmaya maruz kalmış betonarme kirişlerde geo-grid kullanımının süneklik üzerindeki etkisi
Confinement effect of geo-grid and conventional shear reinforcement bars subjcted to corrosion
  1. Tez No: 559200
  2. Yazar: İBRAHİM ERTUÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN YALÇINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme kirişleri, sargılama etkisi, pas, Reinforced concretre beams, confinement effect, corrosion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Geo-grid sargılama tekniğinin etkileri paslanmış ve paslanmamış betonarme kirişlerinde deneysel bir çalışma ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın başlıca amacı geo-grid'in aderans-kayma ilişkisi, eğilme dayanımı, yük-deplasman ve çatlak desenleri üzerindeki etkilerini incelemektir. Geo-grid sargılama tekniği her bir parametre için paslanmış ve paslanmamış geleneksel sargı tekniğinin kullanıldığı betonarme kirişleri ile karşılaştırılmıştır. Deneysel program on adet betonarme kirişinin iki farklı sargılama tekniğinin kullanıldığı farklı pas oranları ile oluşturulmuştur. Betonarme donatılarının paslandırılması için deney numuneleri hızlandırılmış korozyon yöntemine maruz bırakılmıştır. Bunun için tam ölçekli bir paslandırma havuzu inşa edilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise geo-grid sargılama tekniğinden farklı olarak; paslandırılmış geleneksel betonarme elemanlarının davranışları sargı ve boyuna donatılarındaki pas oranlarının katkısı göz önüne alınarak tartışılması amaçlanmıştır. Sargı ve boyuna donatılardaki gerçek pas oranlarının hesaplanabilmesi için tüm betonarme kirişleri yüklemeden sonra kırılarak beton içerisinden betonarme donatıları çıkartılmış ve gerçek pas oranları hesaplanmıştır. Elde edilen deney sonuçları geo-grid malzemesinin paslanmış geleneksel donatılarla dahi karşılaştırıldığında performanslarının çok düşük olduğunu göstermiştir. Mevcut litaretürde geo-grid malzemesinin alternatif bir sargı donatısı olarak kullanılabilmesine ilişkin önerilerin deneyi gerçekleştirilen numunelerin ölçekli olması ve bundan dolayı eğilme kapasitelerinin sınırlı olması ve deney numunelerinin donatısız betonarme elemanları ile karşılaştırılması ile sınırlı olduğu bulunmuştur. 2019, 56 Sayfa
Özet (Çeviri)
An experimental study was performed to examine the effect of geo-grid as a confinement for both corroded and non-corroded reinforced concrete beams. The main aim of the present study was to investigate the effect of geo-grid on bond-slip relationships, flexure strength, load-deflection and crack patterns for non-corroded and corroded reinforced concrete beams. For each parameter, geo-grid confining technique was compared with conventional confining technique used in the case of non-corroded and corroded reinforced concrete beams. The experimental program consisted of testing ten reinforced concrete beams for two different confinement techniques used with different levels of corrosion. Test specimens subjected to accelerated corrosion method to corrode the reinforcement bars. For doing this a full scaled of an accelerated corrosion pool was constructed. At the second stage of the study; different than confinement techniques provided by geo-grid, the contribution of the total achieved amount of corrosion levels from shear and longitudinal reinforcement bars of conventional designed reinforced concrete beams on the structural behavior was aimed to be discussed. All reinforced concrete beams were crushed after loading to calculate the actual corrosion levels at shear and longitudinal reinforcement bars by extracting the reinforcement bars from concrete. Obtained results indicated that the performance of the geo-grid materials was very low compared to conventional used reinforcement bars even at the stage of corrosion. It has been found that the suggestion of using geo-grid as an alternative material as a confinement material in the available literature was limited with the limited bending capacities of tested specimens due to scaled specimens and comparisons of geo-grid which was made based on plain concrete. 2019, 56 Pages