Boyutu 3 cm ve küçük olan testis kitlelerinde, orşiektomi sonrası kitle patolojileri ile kitle dışı normal parankimde prekanseröz ve malign lezyonların retrospektif olarak araştırılması, bu kitlelerde testis koruyucu cerrahi uygulamanın yerinin değerlendirilmesi
Retrospective investigation of precancerous and malignant lesions in testicular masses less than 3 cm and peritesticular normal appearing testicular tissue after orchiectomy, evaluation of testis sparing surgery role in these masses
- Tez No: 559238
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ERDEM CANDA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Testis tümörüleri, parsiyel orşiektomi, testis koruyucu cerrahi, tümör boyutu, Testis tumors, Partial orchiectomy, testis sparing surgery, tumor size
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bilateral testisi olan hastalarda, tek taraf testis tümörü için standart tedavi olan radikal inguinal orşiektominin yerini, özellikle küçük tümörlerde parsiyel orşiektominin alıp alamayacağı konusunda veri elde ederek fikir yürütmek ve ileride yapılacak çalışmalara ışık tutmak amacıyla çok merkezli bir çalışma gerçekleştirdik. Materyal ve Metod: Mart 2000- Ekim 2014 yılları arasında testiküler cerrahi geçirmiş hastaların, ülkemizden 11 ayrı merkezden toplanan patoloji sonuçları arasından 3 cm ve daha küçük boyuttaki testis kitlesine sahip 291'inin sonuçları derlendi. Tümör boyutu 3 ve altında olan bu hastalar kendi içinde kitle boyutu 0-1 cm (Grup 1, n=44), 1.1-2 cm (Grup 2, n=125), 2.1-3 cm (Grup 3, n=122) olarak 3 ayrı gruba ayrıldı. Hastaların sonuçları arasından benign olarak raporlananlar yanı sıra malign olarak raporlananların tümör çevresindeki normal testis parankiminde eşlik eden intratubüler germ hücreli neoplazi (ITGHN) veya malign tümör varlığı değerlendirildi. Patoloji sonuçlarından 112 tanesi bu merkezlerde bulunan uzman patologlar tarafından tekrar değerlendirildi. Bulgular: Ortalama hasta yaşı 32.3 (min 1, maks 79) idi. Radikal inguinal orşiektomi yapılan hastalarda tümör dışı testis parankiminde ITGHN saptanma oranı Grup 1'de (%20) Grup 2 (%42.4) ve Grup 3'e (%41.5) oranla anlamlı olarak daha düşük saptanmıştır (sırasıyla, p=0,031 ve p=0,034). Patolojik olarak tekrar incelenen hastalar arasında, kitle dışı testis parankiminde ITGHN oranlarına bakıldığında, ilk yapılan patolojik incelemede %48 olan ITGHN oranı tekrar yapılan patolojik inceleme sonrasında %55 olarak saptanarak artış saptanmıştır ancak bu fark anlamlı bulunmamıştır. (p=0.285). Tüm hastalar içinde, testisdeki kitlenin benign tümör saptanma oranı, patolojik boyutu 2 cm ve altında boyuta sahip tümörlerde anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır. Sonuç: Küçük testiküler kitlelerde, dikkatli seçilmiş hastalarda, testis koruyucu cerrahinin genel kurallara uyularak yapılması gündeme gelebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The standart treatment of unilateral testicular tumours for patients with bilateral testis is radical inguinal orchiectomy. We aimed to determine if partial orchiectomy could take radical orchiectomy's place in small tumours. For this purpose we performed a multicenter study. Materials and Methods: Pathology results of the patients were included from 11 different centers in our country who underwent testiculer surgery between March 2000 and October 2014. Overall, 291 patients'results were included. Patients with tumor size of 3 cm or less were divided into 3 groups including 0-1 cm (Group 1, n=44), 1.1-2 cm (Group 2, n=125) and 2.1-3 cm (Group 3, n=122). In addition to benign pathology results, normal testicular parenchyma surrounding the tumor in malignant testis cancer were investigated for the presence of intratubuler germ cell neoplasia (ITGCN) or malignant tumor. 112 of the pathology reports were re-evaluated by the pathologist in these centers. Results: Mean patient age was 32.3 (min 1, max 79). In patients who underwent radical inguinal orchiectomy, at non-tumoral testis parenchyma, ITGHN detection rate was found significantly lower in Group 1 (20%) than Group 2 (42.4%) and Group 3 (41.5%) (p=0,031 and p=0,034, respectively). For the patients whose pathological reports were re-evaluated, ITGHN rate at the non-tumor testis parenchyma at first pathologic examination was 48%. After second pathologic examination this rate was found as 55%. ITGHN rate was higher in second examination but it was not statistically significant (p=0.285). In all patients, benign tumor detection rate was found significantly higher for 2 cm or smaller tumors. Conclusion: In carefully selected patients, testis sparing surgery can be performed for small testicular masses by complying general rules.