Laparoskopik parsiyel nefrektomide imprint sitolojinin yeri
Imprint cytology in partial nephrectomy
  1. Tez No: 520089
  2. Yazar: MEHMET ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER ÖZDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek hücreli karsinom, Cerrahi sınır, İmprint sitoloji, Laparoskopik parsiyel nefrektomi, Imprint cytology, Laparoscopic partial nephrectomy, Renal Cell Carcinoma, Surgical margin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Laparoskopik Parsiyel nefrektomi, renal kitlelere yönelik tedavi modaliteleri arasında yer almaktadır. Tümör boyutu 4 cm'den küçük olan kitlelerde öncelikli olarak tercih edilen yöntemdir. Ayrıca 4 cm'den büyük boyutlu kitlelerde de başarılı şekilde uygulanabilmektedir. Bununla birlikte bazı olgularda yetersiz tümör rezeksiyonu ve cerrahi sınır pozitifliğine yol açabilir. Bunun önüne geçmek için cerrahi sınırdan frozen gönderilen çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmalarda frozen çalışmasının operasyon esnasında sıcak iskemi süresini uzamasına sebep olduğu görülmüştür. Ayrıca gereken ekipmanların maliyetinin yüksekliği sebebi ile ülkemizde frozen incelemesi yapan merkezlerin sayısı kısıtlıdır. Bu yüzden pratikte yaygınlık kazanamamıştır. İmprint sitoloji tekniği ise frozen incelemesine göre daha hızlı, kolay ve maliyeti düşük bir yöntemdir. Birçok tümör cerrahisinde rutin olarak kullanılmaktadır. Ayrıca doku kaybı oluşturmamaktadır. Tekrarlanabilir özellikte olması diğer bir avantajıdır. Bu çalışmamızda laparoskopik parsiyel nefrektomi esnasında imprint sitoloji tekniği ile cerrahi sınırın değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Kliğimize başvuran hastalar arasında renal kitle tespit edilen ve laparoskopik parsiyel nefrektomiye karar verilen 67 olguda toplam 70 kitle çalışmaya dahil edildi. Operasyon sonunda kitle dışarı alındıktan sonra kitlenin böbreğe bakan yüzüne lam bastırılarak çekildi. Ardından kitle içerisinden tru-cut biyopsi iğnesi ile örnek alındı ve örnekler üzerine lam bastırılarak çekildi. Her iki lam %95 alkol ile fiske edildikten sonra patolojiye gönderildi ve burada hemotoksilen-eozin ile boyandı. Kitle kenarından alınan sitoloji“A”, tru-cut biyopsi ile alınan sitoloji ise“B”olarak isimlendirildi. Ayrıca kitle içerisinden tru-cut biyopsi iğnesi ile alınan doku örneği ayrı olarak patolojiye gönderildi. Bulgular: Olguların ortalama yaşı 58,8±13,3; kadın erkek oranı ise 34/33 idi. 3 olguda pozitif cerrahi sınır izlendi. 1 olguda ise cerrahi sınır değerlendirilmesi yapılamadı. Kitlenin böbreğe bakan yüzünden (A) alınan imprint sitoloji örneklerinde duyarlılık %100, özgüllük %96,9 olarak tespit edildi. Tru-cut biyopsi ile alınan imprint sitoloji örneklerinde ise duyarlılık %89,6, özgüllük %100 olarak izlendi. Sonuç: İmprint sitoloji hızlı ve ucuz bir yöntemdir. Bunun yanı sıra intraoperatif cerrahi sınırın değerlendirilmesinde özgüllük ve duyarlılığının yüksek olduğu görülmektedir. Konu ile ilgili daha geniş hasta sayısı içeren çok merkezli bir çalışma ile değerlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Laparoscopic Partial nephrectomy is one of the treatment options of renal masses. This technique is the primary approach to the renal masses smaller than 4 cm. In addition, it can be considered for renal masses bigger than 4 cm. However, in some cases, inadequate tumor resection and positive surgical margin can be seen. İn order to avoid this, there are some studies about intraoperative frozen section out of the surgical margin. But it was seen that the frozen studies caused the prolongation of the warm ischemic period during the operation. In addition, due to the high cost of the equipment required, the number of centers performing frozen examinations in our country is limited. So it has not been widespread in practice. Imprint cytology technique is faster, easier and cost effective than frozen section study. It is routinely used in many tumor surgeries. It also does not cause tissue loss. Another advantage is that it is repeatable. In this study, it was aimed to evaluate the surgical margin with imprint cytology technique during laparoscopic partial nephrectomy. Material and Method: A total of 70 lesions were included in the study in 67 patients with renal mass who underwent laparoscopic partial nephrectomy in our patients. At the end of the operation, the mass was taken out and then a glass slide was pressed against the resection side of the mass. Then, a sample was taken from the mass using a true-cut biopsy needle and the sample was pulled out by pressing the slide. After both slides were fixed with 95% alcohol, there were sent to the pathology department, where they were stained with hematoxylin-eosin. The cytology taken from the side of the mass was called“A”and the cytology is taken by the true-cut biopsy was called“B”. In addition, the tissue sample taken with the true-cut biopsy needle was sent to the pathology separately. Results: The mean age of the cases was 58,8 ± 13,3; female to male ratio was 34/33. The positive surgical margin was observed in 3 cases. In 1 case, the surgical margin could not be assessed. In the imprint cytology specimens taken from the resection side of the mass (A), sensitivity was 100% and specificity was 96.9%. In imprint cytology samples taken with true-cut biopsy, sensitivity was 89.6% and specificity was 100%. Conclusion: Imprint cytology is a fast and inexpensive method. Besides, it is seen that its specificity and sensitivity are high when the intraoperative surgical margins is evaluated. A multicentre study involving a larger number of patients should be considered.