Trombositten zengin fibrin hazırlanmasında farklı santrifüj parametrelerinin büyüme faktörleri ve sitokin değerleri üzerine etkisi
Evaluation of the effects of different centrifuge parameters of Platelet-Rich Fibrin on growth factors and cytokine levels
  1. Tez No: 559318
  2. Yazar: MEHMET ÖZGÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN GENCAY KEÇELİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Trombositten zengin fibrin, PRF, büyüme faktörü, sitokin, PDGF-AB, TGF-β1, IL-1β, Platelet-rich fibrin, PRF, growth factor, cytokine, PDGF-AB, TGF-β, IL-1β
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Cerrahi periodontal tedavinin arzu edilen hedefi periodontal rejenerasyonu sağlamaktır. Bunun için birçok materyal ve bioaktif ajan geliştirilmiştir. Trombositten Zengin Fibrin (PRF) son yıllarda klinik araştırıcıların ilgisini çeken, hastanın kendi kanında elde edilen, yüksek konsantrasyonlarda platelet içeren biyoaktif bir materyaldir. PRF'nin eldesi ile ilgili birçok çalışma yapılmış ancak g kuvveti ve santrifüj süresi konusunda bir standardizasyon sağlanamamıştır. Bu tezin amacı; L-PRF cihazı ile sıradan bir laboratuar santrifüjünün g kuvvet değerlerini eşitleyerek elde edilen büyüme faktörü ve sitokin miktarını karşılaştırmak, ayrıca optimum g kuvvet değeri ve santrifüj süresini, büyüme faktörlerinin miktarı üzerinden belirlemektir. Çalışmaya periodontal ve sistemik açıdan sağlıklı 10 birey dahil edilmiştir. Her hastadan; 1 tüp kontrol grubu (L-PRF, 400xg 12 dk), 12 tüp çalışma grubu (200,400,600,800×g; 10, 12, 14 dk) olmak üzere toplam 13 tüp kan alınmıştır. Kanlar belirlenen süre ve g kuvvetlerinde santrifüj edilmiş ve 1., 3., 7. günlerdeki PDGF, TGF-β1, IL-1β salımlarına bakılmıştır. Üç molekül için de 1. günde en yüksek salım değerleri kontrol grubunda görülmüştür. Üçüncü ve 7. günlerde ise kontrol grubundan elde edilen salım değerleri azalırken PDGF-AB ve IL-1β için 800xg 14 dk ve 600xg 10 dk, TGF-β1 için ise 400xg 12 dk gruplarında daha yüksek salım değerleri görülmüştür. Bu sonuçlar standart masaüstü santrifüjlerin L-PRF cihazına uygun alternatif olabileceğini ve daha uzun süre ile büyüme faktörü/sitokin salımı sağlayabileceğini ortaya koymaktadır. Ancak bu etkilerin hücre ve doku düzeyinde incelendiği ileri araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The desired goal of surgical periodontal therapy is to provide periodontal regeneration. Many materials and bioactive agents have been developed for this purpose. Platelet-Rich Fibrin (PRF) is a bioactive material containing platelets in high concentrations obtained from the patient's own blood, which has been of interest to clinical investigators in recent years. A number of studies have been done on the production of PRF but no standardization of g force and centrifugation time has been achieved. The aim of this thesis is; to compare the amount of growth factors and cytokine obtained by equalizing the g values of an ordinary laboratory centrifuge with the L-PRF device, to determine the optimal g force value and the centrifugation time by the amount of the growth factors. Periodontally and systemically healthy 10 subjects were included in the study. From every patient; A total of 13 tubes of blood were collected, including 1 tube control group (L-PRF, 400×g 12 min) and 12 tube study groups (200, 400, 600, 800×g; 10, 12, 14 min). Blood tubes were centrifuged at specified time and g forces and PDGF-AB, TGF-β1, IL-1β release on days 1, 3, 7 were examined. For the three molecules, the highest release values on 1st day were seen in the control group. On the 3th and 7th days, the release values from the control group were decreased, whereas the higher release values were seen in the groups of PDGF-AB and IL-1β at 800×g for 14 min and 600×g for 10 min and for TGF-β1 at 400×g 12 min. These results demonstrate that standard laboratory centrifuges may be an appropriate alternative to L-PRF device and may provide growth factor/cytokine release for longer periods of time. However, there is a need for further investigations of these effects at the level of cell and tissue.