Akut miyeloid lösemide SPINK2 gen ifadesinin araştırılması
The analysis of SPINK2 expression in acute myeloid leukemia
  1. Tez No: 559329
  2. Yazar: SÜMBÜL GEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA SIRMA EKMEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Miyeloid Lösemi, Kazal Tip Serin Proteaz, SPINK2, SPINK2 ekspresyonu
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Akut Miyeloid Lösemi (AML) hematopoez sürecinde farklılaşmanın durması, miyeloblastların aşırı çoğalması ve normal kan hücrelerinin üretiminin bozulması ile sonuçlanan heterojen bir hastalıktır. İnsidansı yaşla beraber artmaktadır. AML'de 5. ve 7. kromozomların bir parçasının veya tamamının kaybı, t(8;21), t(15;17) ve inv(16) gibi kromozomal değişikliklerin yanı sıra tek gen mutasyonları sık görülür. SPINK2 Kazal tip serin proteaz inhibitörleri ailesindendir. Lenfomada, umbilikal cord'tan alınan primitif hematopoietik kök hücrelerde ve bazı lösemi hücrelerinde yüksek seviyede eksprese edildiği gösterilmiştir. AML hastalarında ekspresyonun analiz edildiği bir çalışma daha önce yapılmamıştır.Bu çalışmada amacımız, AML'de SPINK2 ekspresyonunun analizidir. AML olgularında ve 12 hücre soyunda SPINK2 ekspresyonu incelendi. Hücre soylarında hücre içi ve hücre dışına salınan protein düzeyi ELİSA yöntemiyle belirlendi. AML hücre soylarında SPINK2 ekspresyonunu ve salgılanan protein düzeyinin diğer hücre soylarına göre artmış olduğu belirlendi. SPINK2 mRNA düzeyleri ile hücre içindeki ve hücre dışına salınan protein düzeyleri ile arasında istatistikselolarakanlamlı düzeyde korelasyon bulundu (p=0,00004 ve p=0,47). Erişkin AML'li olgularda kontrole göre SPINK2 ekspresyonu anlamlı dercede artmış bulundu .(p=0,042). SPINK2 ekspresyonun t(8;21) pozitif olgularda anlamlı düzeyde düşük olduğu (p=0,000), inv(16) pozitif olguların hepsinde anlamlı düzeyde yüksek olduğu gösterildi (p=0,028). SPINK2'nin AML'de rolünü anlaşılması ve prognostik marker olarak kullanılabilirliğinin belirlenmesi için daha ileri çalışmalar gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Acute Myeloid Leukemia (AML) is a heterogeneous disorder that results in the distruption of differentiation within the process of hematopoiesis, the excessive accumulation of myeloblasts and the deterioration of the production of normal blood cells. Its incidence increases with age. The loss of part or all of chromosomes 5 or 7, chromosomal translocations such as t(8;21), t(15;17) and inv(16) alongside the single gene mutations. SPINK2 is a member of the family of serine protease inhibitors of the Kazal type. It has been shown, in the case of lymphoma, that SPINK2 is highly expressed in primitive hematopoietic cells removed from umbilical cord and in some leukemia cells. However, there is no research where the expression of SPINK2 in patients with AML has been analyzed before. This research has analyzed the expression of SPINK2 mRNA in AML. Both the level of SPINK2 mRNA and of the protein levels have been identified in the 12 cell lines. It has been determined that the expression of SPINK2 expression level in the cell lines of AML increased compared to other cell lines. There has been noticed a correlation between the SPINK2 mRNA and protein levels (p=0,00004 and p=0,47 respectively). With control, the findings show the SPINK2 expression significantly increased in adult AML (p=0,042). The SPINK2 expression in the t(8;21) positive cases is found substatially low (p=0,000); however, in the inv(16) positive cases significantly high (p=0,028). To perceive the role of SPINK2 in AML and determine its utility as a prognostic marker, further studies are needed. Key Words : Acute Myeloid Leukemia, the Kazal type serine protease, SPINK2, the SPINK2 expression