Depremler sırasında zeminlerin sıvılaşması ve sonrasında meydana gelen deplasmanların belirlenmesi
Liquefaction of soils during earthquakes and determination of settlements
  1. Tez No: 559332
  2. Yazar: PELİN ÇIKLAİBLİKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLKÜF KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin sıvılaşması, Deprem, DDO, DGO, LiqSVs, LiqIT, Soil liquefaction, Earthquake, CRR, CSR, LiqSVs, LiqIT
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Son yüzyılda yaşanan büyük depremlere bağlı olarak oluşan zemin sıvılaşması ve ortaya çıkan büyük ölçekli yıkımlar, özellikle son yıllarda Geoteknik Mühendisliği'nin önemli bir ilgi alanını oluşturmaktadır. Ülkemizde, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen 7.4 şiddetindeki Marmara depremi sonrasında Adapazarı'nda oldukça yaygın olarak sıvılaşma olayı gözlenmiş ve yapılarda ciddi hasarlar oluşmuştur. Deprem sonrasında Adapazarı'nda meydana gelen zemin sıvılaşması nedeniyle yaşanan can ve mal kayıpları, ülkemizde de konuya olan ilgiyi arttırmıştır. Özellikle alüvyonlu zemin tabakaları üzerinde yer alan Adapazarı'nda, siltli ve kumlu zeminlerde sıvılaşma meydana gelirken, ince daneli zeminlerde ise taşıma gücü kayıpları gözlemlenmiştir. Bunun sonucunda yapılarda yana yatma, oturma ve yanal yer değiştirmeler meydana gelmiştir. Bu tez çalışmasının amacı, depremler sonucu oluşan en yıkıcı zemin davranışlarından biri olarak Geoteknik Mühendisliği'nde önemli bir yeri olan sıvılaşma olayının, sayısal yöntemler ile araştırılması ve olası etkileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In our country, on August 17, 1999, the Marmara earthquake with magnitude 7.4 occurred. In the earthquake, the fountain of the place where Adapazarı emerged could have disappeared and the goods could be destroyed and the interest in the subject in our country was increased. In Adapazarı, there was liquefaction on silty and sandy soils and loss of bearing power was observed in fine grained soils. Instead, the structures have tilting, sitting and lateral displacement. We have conducted the research and target-oriented studies of the liquid processing event which is the most important leader of Geotechnical Engineering.