Küçük hücreli dışı akciğer kanserinde regülatör B hücrelerinin tanımlanması ve anti-tümöral hücresel cevaba etkilerinin moleküler mekanizmalarının incelenmesi
Identification of regulatory B cells in non-small cell lung cancer and investigation of their effects on the molecular mechanisms of anti-tumoral cellular immunity
- Tez No: 559400
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ DURALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Onkoloji, Allergy and Immunology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: İmmünregülasyon, Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri, PD-L1, regülatör B lenfosit, Tümör immünolojisi, Immunoregulation, non-small cell lung cancer, PD-L1, regulatory B lymphocyte, Tumor immunology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK) olgularında tümör infiltre B lenfositlerinin (TIL) PD-L1 ifadesinin regülatör özelliklerinin araştırılması amaçlanmıştır. TNM evrelendirilmesine bağlı olarak T1c veT4 arasında değişen KHDAK olgularında Tümör İnfiltre Lenfositlerin PD-L1 ekspresyonu akım sitometrisiyle analiz edilmiş olup, B hücre reseptörü sinyalizasyonunun ve downstream MEK-ERK yolağının PD-L1 ifadesine etkişi araştırılmıştır. Son olarak B lenfositlerinin T hücreleri üzerinde inhibitör etkisi olup olmadığına bakılmıştır. TILB lenfositlerinin PD-L1 ifadesinin, diğer dokulara kıyasla daha yüksek olduğu ve PDL1 sinyalizasyonunun BCR-MEK-ERK yolağı üzerinden geçtiği bulunmuştur. BCR aktivasyonuyla B lenfositlerinin, T lenfosit proliferasyonunu baskıladığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
To investigate the regulatory effect of PD-L1 expression in tumor infiltrated B lymphocytes in patients with non-small cell lung cancer (NSCLC). PD-L1 expression of tumor infiltrating lymphocytes (TIL) was analyzed by flow cytometry in patients with NSCLC ranging from T1c and T4 according to TNM staging, and the effect of B cell receptor (BCR) signaling and downstream MEK-ERK pathway on PD-L1 expression was investigated. Finally, B lymphocytes were tested for inhibitory effects on T cells. PD-L1 expression of TIL B lymphocytes was higher than other tissues and PD-L1 signaling was transmitted from BCR-MEK-ERK pathway. B lymphocytes with BCR activation were shown to suppress the proliferation of activated T lymphocytes.