Miliç Irmağı (Terme, Samsun – Türkiye) alg florası üzerine araştırmalar
Investigations on the algal flora of Miliç Stream (Terme, Samsun – Türkiye)
  1. Tez No: 559444
  2. Yazar: YELİZ AKÇAY ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF GÖNÜLOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Miliç Irmağı, Alg florası, Mevsimsel değişim. Epilitik, Epifitik, Miliç Stream, Algal flora, Seasonal variation, Epilithic, Epiphytic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MİLİÇ IRMAĞI (TERME, SAMSUN – TÜRKİYE) ALG FLORASI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Yeliz AKÇAY ŞAHAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Arif GÖNÜLOL Miliç Irmağı alg florasını belirlemek üzere Ekim 2017 ile Eylül 2018 tarihleri arasında üç örnek alma istasyonu seçilmiştir. Bu istasyonlardan aylık periyotlarla su, taş ve bitki örnekleri alınmıştır. Su örneklerinde fizikokimyasal analizler yapılmış ve klorofil-a değerleri belirlenmiştir. Ayrıca fitoplanktonun yapısındaki değişimler, Shannon- Weaver çeşitlilik ve düzenlilik indeksleri hesaplanmış ve Bray-Curtis benzerlik indeksi kullanılarak örnekleme aylarının kümeleme analizi yapılarak özetlenmiştir. Miliç Irmağı fitoplankton, epilitik ve epifitik alg florasında 65 takson tespit edilmiştir. Bunlar Bacillariophyta (47), Charophyta (2), Chlorophyta (6), Cyanobacteria (4), Euglenophyta (6) divizyolarına aittir. Araştırma süresinde fitoplanktonda tüm istasyonlarda Euglenophyta'dan Euglena gracilis ve E. minima dominant, Chlorophyta'dan Phacotus lenticularis ve örnekleme aylarında değişkenlik gösteren farklı diyatome türleri subdominant türler olmuştur. Miliç Irmağı'nda yapılan araştırma sonucunda fiziksel ve kimyasal faktörlerin alg gelişimini sınırlamadığı, akışın fitoplankton topluluğunun gelişmesini engellediği kaydedildi. Miliç Irmağı alg florasında taş ve bitkiler üzerinde bağımlı yaşayan diyatomelerin oluşturduğu topluluk yüksek sayılara ulaşmamıştır. Ancak bu topluluğu oluşturan diyatomelerin Nitzschia, Ulnaria, Cymbella ve Gomphonema cinslerine ait gerçek bağımlı türler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis INVESTIGATIONS ON THE ALGAL FLORA OF MİLİÇ STREAM (TERME, SAMSUN – TÜRKİYE) Yeliz AKÇAY ŞAHAN Ondokuz Mayıs University Institue of Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Arif GÖNÜLOL To determine the algal flora of Miliç Stream, between October 2017 and September 2018 three sampling stations were selected. From these stations are water, stone and plant samples were taken monthly. Physicochemical analysis of water samples and chlorophyl-a values were also determined. In addition, changes in the structure of phytoplankton were summarized using Shannon-Weaver diversity and regularity indices and clustering analysis of the sampling months via the and Bray-Curtis similarity index. A total of 65 taxa were recorded in phytoplankton, epilithic and epiphytic algal flora of Miliç Stream. These included the divisions of Bacillariophyta (47), Charophyta (2), Chlorophyta (6), Cyanobacteria (4) and Euglenophyta (6). During the research, in phutoplankton, from Euglenophyta Euglena gracilis and E. minima were dominant in all sampling stations. Also, Phacotus lenticularis from Chlorophyta, and different diatom species in different sampling months were subdominant. As a result of this study conducted in the Milic Stream, we recorded that physical and chemical factors did not limit algal growth, but the flow prevented the growth of the phytoplankton community. In the Miliç River algae flora, the population of diatoms living on stones and plants has not reached high numbers. However, the diatoms forming this community were found to be true dependent species belonging to the genera of Nitzschia, Ulnaria, Cymbella and Gomphonema.