Yabancı cisim aspirasyon şüpheli olguların dinamik tanı ve tedavi modalitelerinde çok kesitli bilgisayarlı tomografi ve sanal bronkoskopi'nin yeri
  1. Tez No: 559463
  2. Yazar: MEHMET NURİ CEVİZCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ İHSAN DOKUCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük doz çok kesitli bilgisayarlı tomografi, sanal bronkoskopi, yabancı cisim aspirasyonu, Low-dose multisliced computed tomography, virtual bronchoscopy, foreign body aspiration
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Yabancı cisim aspirasyon şüphesi olan pediatrik olguların değerlendirilmesinde düşük doz çok kesitli bilgisayarlı tomografi ve sanal bronkoskopi kullanılarak gereksiz rijit bronkoskopilerin önüne geçmek. Olgular ve yöntem: Yabancı cisim aspirasyonu şüphesi olan yaşları 4 - 84 ay (ortalama 28 ay) arasında değişen 60 hastaya (25 kız, 35 erkek) göğüs radyografisi ve düşük doz (20-80 mA) çok kesitli bilgisayarlı tomografi çekildi. Düz göğüs grafileri bulguları ile çok kesitli bilgisayarlı tomografide elde edilen aksiyel, sagittal, koronal görüntüler ve sanal bronkoskopi bulguları iki radyolog tarafından prospektif olarak değerlendirildi. Bulgular rijid bronkoskopi sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Yabancı cisim aspirasyonu şüphesiyle çalışmaya dahil edilen 60 olgunun 40'ında bilgisayarlı tomografi ve sanal bronkoskopide bronş tıkanıklığı saptandı. Kırkbeş olguya rijit bronkoskopi yapıldı. Bunlardan 33 olguda tıkanma nedeni yabancı cisim, 5 olguda ise farklı nedenler (mukus tıkacı, tüberküloz, nöroenterik kist) tespit edildi. Kalan 2 olguya (biri yabancı cismi spontan çıkarttığından, diğeri başka merkeze sevk edildiğinden) rijit bronkoskopi yapılmadı. Bilgisayarlı tomografi ve sanal bronkoskopide bronş tıkanıklığı saptanmayan 20 olgudan 5'ine yapılan rijit bronkoskopide tıkanmaya sebep olacak herhangi bir patolojiye rastlanmadı. Kalan 15 olgu klinik takibe alındı. Çıkarılan yabancı cisimler 13 olguda sağ ana bronşta, 15 olguda sol ana bronşta, 3 olguda sağ bronkus intermediusta, 1 olguda sağ alt lob posterobazal segment bronşunda ve 1 olguda karina düzeyinde tespit edildi. Düşük doz çok kesitli bilgisayarlı tomografi ve sanal bronkoskopinin yabancı cisim aspirasyonu tanısında duyarlılığı % 86.8 seçiciliği % 100 bulundu. Sonuç: Düşük doz çok kesitli bilgisayarlı tomografi ve sanal bronkoskopi yabancı cisim aspirasyon tanısını koymada ve böylece gereksiz bronkoskopileri önlemede oldukça etkili bir radyolojik tanı yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Avoiding rigid bronchocopy in evaluation of pediatric cases with suspected foreign body aspiration by the use of low-dose multislice computed tomography (CT) and virtual bronchoscopy. Cases and methods: Chest radiography and low-dose (20-80 mA) multisliced CT were obtained from children (25 girls and 35 boys, 4 to 84-month-old, mean age: 24-month-old) with suspected foreign body aspiration. Plain chest radiogram, and axial, sagittal, coronal multislice CT and virtual bronchoscopy images were evaluated prospectively by two radiographers. These findings were compared with the findings of rigid bronchoscopy. Results: Of 60 children, bronchial obstruction was detected by CT and virtual bronchoscopy in 40 children. Rigid bronchoscopy was performed in 45 cases. Cause of obtruction was foreign body in 33 of the cases but in 5 patients it was caused by other factors such as mucous obstruction, tuberculosis or neuroenteric cysts. In remaining 2 cases, rigid bronchoscopy was not performed either as the foreign body was removed spontenously or as the patient was transferred to another centre. CT and virtual bronchoscopy did not reveal bronchial obstruction in 20 patients. In this group, rigid bronchoscopy was performed in 5 patients but no patholygical findings were observed. Remaining 15 cases were clinically followed up. Foreign bodies were in the right main bronchus (n=13), in the left main bronchus (n=15), in the bronchus intermedius (n=3), in the posteriorobasal bronchus of lower right lobe (n=1) or at the level of carina (n=1). The sensitivity and specificity of low-dose multisliced CT were 86.8 and 100 %, respectively. Conclusion: Low-dose multisliced CT and virtual bronchoscopy are very efficient radiographical techniques in diagnosing aspirated foreign bodies and thus in prevention of unnecessary bronchoscopies.