Lise son sınıf öğrencilerinde bağlanma biçimi ile karar verme stratejileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between attachment format and decision-making strategies in high school senior students
- Tez No: 559485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYLEM ÖZTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Lise son sınıf, bağlanma biçimleri, karar stratejileri, high school senior, forms of attachment, decision strategies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı; lise son sınıfa giden kişilerin oluşan bağlanma biçimlerinin geliştirdikleri karar verme stratejileri üzerinde etkili olup olmadığını incelemektir. Bağımsız değişken olarak cinsiyet, annenin eğitim durumu ve babanın eğitim durumu, kardeş sayısı ve doğum sırası ele alınmıştır. Araştırma nicel yöntemlerle kullanılarak hazırlanmıştır. Araştırmaya İstanbul ilinde bulunan Çınar Koleji'nde 2018-2019 öğretim yılında eğitim gören 200 liseson sınıf öğrencisi katılmıştır. Araştırmada bağlanma biçimlerini ölçmek için İlişki Ölçekleri Anketi, karar verme stratejilerini ölçmek için Karar Stratejileri Ölçeği ve bağımsız değişkenleri toplamak için Demografik form kullanılmıştır. Araştırmanın amaçlarına uygun olarak toplanan veriler SPSS v.21 programı ile istatistiksel analize tabi tutulmuş ve araştırmada yararlanılan anket ile toplanan verilere ilişkin frekans ve yüzdelik dağılımlar bulunmuş, elde edilen sonuçlar tablolaştırılarak bulgular bölümünde yorumlaması yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre, lise son sınıf öğrencilerinde, güvenli bağlanma düzeyi arttıkça mantıklı karar verme, kararsızlık, bağımlı karar vermestratejisi azalırkeniçtepisel karar verme stratejisi arttığı görülmüştür. Korkulu bağlanma ve saplantılı bağlanma düzeyleri arttıkçamantıklı karar verme,kararsızlık, bağımlı karar verme stratejisi artarken, içtepisel karar verme stratejisi arasında bir ilişki bulunamamıştır. Kayıtsız bağlanma düzeyi arttıkça mantıklı karar verme ve içtepisel karar verme stratejisi ise arttığı görülmüştür. Cinsiyetle ilgili anlamlı bir fark elde edemezken annenin eğitim durumuna göre mantıklı karar verme, kararsızlık ve bağımlı karar verme stratejisi arasında anlamlı fark bulunmuştur. Babanın eğitim durumlarına göre ise kararsızlık, bağımlı karar verme ve içtepisel karar verme stratejisi arasında anlamlı fark bulunmuştur. Kardeş sayılarına göre kayıtsız bağlanma ile mantıklı karar verme stratejileriarasında anlamlı fark bulunurken doğum sıralarında göre mantıklı karar verme ve içtepisel karar verme stratejisi arasında anlamlı fark bulunmuştur. Sonuçlar kurumsal çerçeve bağlamında değerlendirilip tartışılmış ve gelecekte yapılabilecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate whether the forms of attachment of high school senior students have an impact on their decision-making strategies. As an independent variable; gender, educational status of parents, number of siblings and birth order were considered. The research was prepared by using quantitative methods. 200 high school senior students attended from Çınar Koleji - Istanbul in the 2018-2019 academic year for this study. Relationship Scales Survey was used to evaluate the attachment styles, Decision Strategies Scale to measure decision-making strategies, and Socio-demographic form was used to collect independent variables. The data which are collected in accordance with the objectives of the study were subjected to statistical analysis by SPSS v.21 program and the frequency and percentage denominators that are related to the data collected by the survey that was benefited in the study, and the results were interpreted by tabulating in the findings section. According to the findings of the study, it was seen that the level of logical decision-making, indecision, dependent decision-making decreased, the level of impulse decision-making strategy while the level of secure attachment was increasing. The level of logical decision-making, indecision, dependent decision-making increased, but no relationship was found between internal-decision-making strategy while the levels of fearful attachment and obsessive attachment were increasing. Besides, while the level of unregistered attachment was increasing logical decision making and intrinsic decision-making strategy increased. While there was no significant difference in gender, a significant difference was found between logical decision-making, indecisiveness, and dependent decision-making strategy according to the education level of the mother. According to the education level of the father, a significant difference was found between indecisiveness, dependent decision making and intepecial decision-making strategy. While there was a significant difference between indifferent attachment and rational decision-making strategies according to the number of siblings, a significant difference was found between rational decision making and intrinsic decision-making strategy according to birth order. The results were evaluated and discussed within the context of the institutional framework and recommendations were made for future studies.