Amasya İhsaniye Mahallesi Kırım Tatarlarının topluluklarını ve aidiyetlerini yeniden üretişleri
- Tez No: 559537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Folklore, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aidiyet, Amasya, Kırım Tatar, Topluluk, Belongingness, Amasya, Crimean Tatar, Community
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Kırım Tatarları, Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra kitleler halinde Türkiye ve Romanya Dobruca Bölgesine göç etmişlerdir. Kırım'dan Dobruca Bölgesine ya da doğrudan Türkiye'ye göç eden İhsaniye Kırım Tatarları, zorunlu göç neticesinde göç kararı almışlardır. Dobruca ve Kırım'dan, Türkiye'ye göç eden Tatarlar devlet eli ile Amasya İhsaniye Mahallesine yerleştirilmişlerdir. Daha öncesinde Kayabaşı ve Gözlek köyleri arasında kalan bölgeye iskân edilmek istenseler de bu topluluk tarafından kabul görmemiştir. Devlet tarafından bitişik, sıralı düzen, sokaklarla bölünmüş, planları devlet tarafından çizilen evlere Kırım Tatarları parası kısım kısım ödenmek kaydıyla yerleştirilmiştir. Mahalleye ilk yerleşilen yıllardan itibaren 1952 yılına kadar ara ara İhsaniye Mahallesine, Kırım Tatar göçleri devam etmiştir. Topluluk İhsaniye Mahallesine yerleşip, uyum ve entegrasyon süreçlerinden sonra kendi kültürlerini devam ettirip aktaracakları, ritüellerini gerçekleştirecekleri bir yaşam alanına sahip olmuştur. Göçmen bir topluluk olan İhsaniye Kırım Tatarlarının toplulukları ve aidiyetlerini yeniden üretiş süreçlerinde göç ve ritüelin etkisi büyüktür. Amasya'ya yerleşilmesi ile birlikte mevcut olan topluluklarla iletişim ve etkileşimde bulunulması yeni bir topluluk ve aidiyet üretiş sürecinin başlamasına neden olmuştur. Bu süreç içerisinde göçle birlikte şekillenen ritüel ve kültürel yapı, Kırım Tatar topluluk ve aidiyetini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Ihsaniye Crimean Tatars in massimmigrated to Turkey and Romania Dobrogea area after Crimea was occupied by Russia. As a result of tyrannized over their society, they decided to migrate. Crimean Tatars who immigrated to Turkey from Dobrogea and Crimean settled in Amasya Ihsaniye neighborhood by government. At first, they were planned to be settled in the area between Kayabasi and Gözlek the villages but they weren't accepted by this community. They were placed to adjacent, sequenti a lorder, divided by streets, the houses plans drawn by the state in condition of paying part by part. From the years of first settling in the neighborhood to 1952 Crimean Tatar migration scontinued to Ihsaniye neighborhood time to time. After the community settled in Ihsaniye and integration processes, they had an opportunity and living place in which they will carry on their own culture and perform their rituals. The effects of migration and ritual in the process of regeneration of their belonging are great on the communities of the Ihsaniye Crimean Tatars. Communicating and interacting with existing communities in Amasya caused a new process of reproducing community and belonging. Inthisprocess, the ritual and cultural structure formed and created Crimean Tatar community and belonging.