2000 sonrası politik Türk sinemasında zaman-mekân olgusu
Time-space phenomenon in political Turkish cinema after 2000
  1. Tez No: 559607
  2. Yazar: FAZİLET LEKESİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERMİN ORTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman-Mekân, Taşra, Kent, Politik Sinema, Politik Türk Sineması, Time-Space, Countryside, City, Political Cinema, Political Turkish Cinema
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Her dönemde gerçekleşen siyasal, toplumsal ve kültürel değişimler sinemayı da etkilemektedir. Sinematografın ayrılmaz bir parçası olan zaman-mekânın kullanımı da yaşanan gelişmeler ve değişimlere paralel olarak çok katmanlı bir hal almaktadır. Birey bu değişimi zamansal olarak deneyimlerken, mekânsal açıdan da bireyin gerçekleşen değişim doğrultusunda toplum içindeki konumu belirlenmektedir. Özellikle taşranın burada yaşayan insanları belli kalıplar içine sokması ve bu kalıplar içerisinde konumlandırmaya çalışması, kendi zaman akışında sınırlı bir deneyim yaşatması kavramsal olarak politik yönüne de işaret etmektedir. Bu açıdan çalışmada zaman-mekân ve politik sinema kavramlarından, Türkiye'deki politik sinemanın gelişiminden de bahsedilecek olup, 2000 sonrası dönemin siyasal, toplumsal değişimlerinin taşrada zaman ve mekân olarak nasıl bir görünüm aldığı, seçilen örnek politik filmler çerçevesinde incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Political, social and cultural changes occuring in every era has an effect on cinema, too. In paralel with developments and changes, the use of time-space, which is an integral part of a cinematograph, has also become multi-layered. While the individual experiences this change time-wise, spatially the position of the individual in the society as a result of the change is determined. In particular, the fact that the countryside puts people living there in certain stereotypes and tries to position them within these patterns, and that they have limited experience in their own time flow, also points out its conceptually political aspect. In this respect, the time-space, the concept of political theater, and the development of political cinema in Turkey will be discussed in this study. Additionally, how the political and social changes of the post-2000 era were reflected as time and space in the countryside was examined in the context of selected political films.