Şanlıurfa ilinde yavru köpeklerin ishal olgularında parvovirusların araştırılması
Investigation of parvoviruses in diarrhea cases of puppies i̇n Şanliurfa province
- Tez No: 559608
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇABALAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Yavru köpek, ishal, parvovirus, Puppy, diarrhea, parvovirus
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
İshal köpeklerde çok önemli bir sorundur. Farklı viral, bakteriyel ve paraziter etkenler köpeklerde gastrointestinal problemlere neden olabilir. Köpeklerin parvovirus enfeksiyonu, özellikle yavru köpeklerde, akut seyirli, yüksek morbidite ve mortalite, hemorajik gastroenteritis ve miyokarditis ile karakterize dünya genelinde yaygın olan en önemli viral hastalıklarından biridir. Hastalık etkeni olan canine parvovirus-2 (CPV-2) kübük simetrili, zarfsız, çevre şartlarına dayanıklı ve çok bulaşıcı bir DNA virusudur. Bu çalışma, Şanlıurfa ilinde doğal enfekte ishalli köpek yavrularının dışkılarında hızlı tanı testi kullanılarak parvoviral antijenlerin tespiti amacıyla yapıldı. Bu amaç için, Şanlıurfa Belediyesi hayvan barınağında bulunan 74 adet ishal semptomlu yavru köpekten dışkı örneği toplandı. Ticari hızlı tanı testi ile incelenen 74 adet örnekten 24 adedi (%32.4) parvoviral antijenler yönünden pozitif, 50 adedi (%67.6) ise negatif olarak tespit edildi. Araştırma sonucunda, Şanlıurfa ilinde yavru köpeklerin ishal olgularında parvovirusların varlığı ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
Diarrhea is a very important problem in dogs. Different viral, bacterial and parasitic agents can cause gastrointestinal problems in dogs. Parvovirus infection of dogs, especially in puppies, is one of the most important viral diseases which are common worldwide characterized by acute disease, high morbidity and mortality, hemorrhagic gastroenteritis and myocarditis. Canine parvovirus-2 (CPV-2), a disease-causing, is icosahedral symmetry, non-enveloped, environmental-resistant and highly contagious DNA virus. This study was carried out in order to determine parvoviral antigens by using rapid diagnostic test in faeces of naturally infected diarrhea puppies in Şanlıurfa province. For this purpose, fecal samples were collected from 74 dogs with diarrhea symptoms in Şanlıurfa Municipality animal shelter. Of the 74 samples examined by commercial rapid diagnostic test, 24 (32.4%) were positive for parvoviral antigens and 50 (67.6%) were negative. As a result of the study, the presence of parvoviruses in diarrhea cases of puppies in Şanlıurfa province was revealed.