Bulgaristan Türk basınının milli mücadele'ye ve Türk İnkılabına bakışı (1918-1928)
National Struggle and Revolution of Turks according to the Turkish press in Bulgaria (1918-1928)
  1. Tez No: 559650
  2. Yazar: REMZİYE KÜÇÜKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ZEKİ KAPCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Journalism, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Bulgaristan, Türk-Bulgar İlişkileri, Bulgaristan Türk Basını, Millî Mücadele, Türk İnkılabı, Bulgaria, Turkish-Bulgarian Relations, Bulgarian Turkish Press, National Struggle, Turkish Revolution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra adım adım bağımsız hale gelen Bulgaristan içinde birçok Türk vatandaşı kalmıştır. Bu ülkede artık azınlık statüsünde yaşamaya başlayan Türkler, kendi seslerini duyurabilmek ve anavatan ile de haberleşebilmek için basın yayın faaliyetlerine büyük önem vermiştir. Bulgaristan'da kurulmuş olan pek çok gazete ve dergi sayesinde burada bulunan Türk halkı, Türkiye'deki Millî Mücadele'den ve ondan sonra gelen İnkılaplar Döneminden hem haberdar olmuş hem de bu konular hakkında düşündüklerini kamuoyuna iletmişlerdir. Bu tez çalışmasında; Bulgaristan Türk Basının Millî Mücadele ve Türk İnkılabına bakışı incelenmiştir. Bu kapsamda 13 adet gazete incelenmiştir. Yapılan analizler neticesinde, bu gazetelerin bir kısmının Millî Mücadele ve İnkılaplar Dönemine tam destek verdiği görülmüşken; bir kısmının da hem Millî Mücadele hem de inkılaplara karşı olduğu ve bu gazetelerin, Türkiye'de yaşanan değişimlerin Bulgaristan'da bulunan Türk vatandaşları arasında taraftar bulmasını engellemeye çalıştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
After the 1877-1878 Ottoman-Russian War, many Turkish citizens remained in Bulgaria which became independent step-by-step. The Turks, who started living in minority status in this country, gave great importance to the press activities in order to make their voices heard and communicate with the homeland. Thanks to the many newspapers and magazines established in Bulgaria, the Turkish people who were living in Bulgaria were informed about the Turkish War of Independence and the reforms that followed the war, and were able to convey what they thought about these issues. In this thesis Turkish National Struggle and Turkish Revolution according to the Turkish Press in Bulgaria Thirteen newspapers were analyzed in this context. According to the analysis result, while some of these newspapers support the indepence war and the following process, others were against the revolution and it is understood that these anti-revolutionary newspapers tried to prevent the popularism of the changes taking place in Turkey among the Turkish citizens in Bulgaria.