Sınıf öğretmenlerinin öğretim teknolojileri ve materyal kullanma durumları ile öğretim teknolojileri ve materyallerinin etkililiğine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
An investigation of elementary school teachers'views on the use of teaching technology and materials and effectiveness of teaching technologies and materials
  1. Tez No: 559733
  2. Yazar: MUSTAFA ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni, Öğretim Teknolojileri ve Materyaller, Classroom Teacher, Instructional Technologies and Materials
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırmada; sınıf öğretmenlerinin öğretim teknolojileri ve materyal kullanma durumları ile öğretim teknolojileri ve materyallerinin etkililiğine ilişkin görüşleri incelenmiştir. Tarama modelindeki bu çalışmanın verileri, nicel araştırma veri toplama tekniklerinden anket yoluyla sağlanmıştır. Konya ili Sarayönü ilçesindeki 16 ilkokul çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Bu okullarda çalışan 87 sınıf öğretmeni araştırmaya katılımcı olarak dahil edilmiştir. Araştırma verilerinin toplanmasında kullanılan anket, ''Kişisel Bilgi Formu'', ''Sınıf Öğretmenlerinin Öğretim Teknolojileri ve Materyal Kullanım Durumları'', ''Sınıf Öğretmenlerinin Öğretim Teknolojileri ve Materyal Kullanım Durumları Hakkındaki Görüşleri'', ''Sınıf Öğretmenlerinin Öğretim Teknolojileri ve Materyal Seçimine İlişkin Ölçütleri'', ''Sınıf Öğretmenlerinin Öğretim Teknolojileri ve Materyal Konusunda Katıldıkları Eğitsel Faaliyetler''i belirlemeye yönelik beş bölümden oluşmaktadır. Elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik paket programından yararlanılmış, ankette her maddeye karşılık gelen cevapların sayıları ve yüzdeleri alınmıştır. Bu araştırmada başka istatiksel işlemlerin uygulanmasına gerek duyulmamıştır. Araştırmanın sonucunda sınıf öğretmenlerinin öğretim teknolojileri ve materyalleri kullanma durumlarının yeterli düzeyde olduğu görülmüştür. Bu durumla ilgili olarak bilgisayar, internet tabanlı eğitim uygulamaları, data projeksiyon gibi güncel teknolojik eğitim materyalleri çoğunluk tarafından sıklıkla kullanılıyorken, televizyon, video-video kamera gibi materyallerin kullanımı azalmıştır. Yazı tahtası her sınıf öğretmeni tarafından ilk sırada kullanılan eğitim materyali olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin kendilerini geliştirmek adına ve öğretim teknolojileri ve materyal kullanma konusunda katıldıkları seminer, kurs, hizmet içi eğitim faaliyetlerinin yeterli düzeyde olmadığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study; classroom teachers' views about instructional technologies and materials usage and effectiveness of instructional technologies and materials were examined. The data of this study in the screening model was obtained through a questionnaire from quantitative research data collection techniques. The sample consists of 16 primary schools in Sarayönü district of Konya. 87 classroom teachers working in these schools were included as participants. The questionnaire used to collect the research data, ''Personal Information Form'', ''Instructional Technologies and Material Use Status of Classroom Teachers'', ''Opinions of Classroom Teachers about Instructional Technologies and Material Use Cases'', ''Criteria of Classroom Teachers on Instructional Technologies and Material Selection'', It consists of five chapters to determine it ''Educational Activities Participated by Classroom Teachers on Instructional Technologies and Materials''. SPSS (Statistical Package for Social Sciences) statistical package program was used in the analysis of the data obtained and the number and percentage of the answers corresponding to each item were taken. In this study, no further statistical procedures were required. As a result of the study, it was seen that classroom teachers' use of instructional technologies and materials were sufficient. In this respect, while current technological education materials such as computer, internet based education applications, data projection are frequently used by the majority, the use of materials such as television, video-video camera has decreased. The blackboard is the first educational material used by every classroom teacher. In addition, it was found out that the classroom teachers' seminars, courses and in-service training activities that they participated in developing themselves and using instructional technologies and materials were not sufficient.