Ekonomik kriz dönemlerinde dünya sineması: Alman sinemasında Noir film akımında imge ve ideoloji üzerine bir inceleme
World cinema in periods of economic crisis: An investigation on image and ideology in Noir film current
  1. Tez No: 559786
  2. Yazar: FATMA GÖDEOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Alman Sineması, Dışavurum, İdeoloji, İmge, Kriz, Mitoloji, German Cinema, Expressionism, Image, Ideology, Crisis, Mythology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sinema Televizyon Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Bu çalışmanın birinci bölümünde, film üretiminde ve dağıtımında yükseliş ve düşüş gösteren ülkelerin sineması incelenmiştir. Kriz, sinema ilişkisi bağlamında Alman, Rus, Fransız ve Hollywood filmleri incelenmiştir. Alman sinemasında düşman yaratmada mitolojik imgelerle kontrol ideolojisi kullanılırken, İngiliz ve Rus sinemasında moral yükseltme ve yönetim erklerine güven oluşturma üzerine filmler üretilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Alman sinemasında dışavurumcu teknikle üretilen Dr. Caligari'nin Dolabı filmi imge ve ideolojik bağlamda incelenmiştir. Filmde tragedya, Şaman, Roma, Hindu mitolojisi, iktisadi kriz, tarih, felsefe, edebiyat imgeyle izleyicinin arzu ettiği ideolojiyi alıntılaması üzerine yapılandırılmıştır. Filmde, Almanlar için önemli olan Herakles, Siegfried ve Odysseus üç ana kahraman olarak kurtarıcı ideolojisiyle verilmiştir. Ayrıca Nazilerin kutsal kitabı addedilen Gasius Cornelius Tacitus'un Germenia Halklarının Kökeni ve Yerleşim Yerleri ideolojik bağlamda filmde temel kurguyu oluşturmaktadır. Çalışmada kriz döneminde üretilen filmlerin kriz ilişkisi etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. İki savaş dönemi arasında üretilen dünya sinemasına yön veren ülkelerin filmlerinin incelenmesiyle sınırlandırılmıştır. Bu araştırmada içerik analizi ile film çözümlemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first part of the study is that the cinema of the countries showing rise and fall in film production and distribution is examined. It is examined German, Russian, French and Hollywood movies to relate between the crisis and the cinema. While using the control ideology with mythological images by creating enemies in the German cinema, it has been produced movies about the creation of confidence for the government and raising mood in the Russian and the German cinemas. In the second part of the study is that Dr. Caligari's movie which produced with an expressive method in the German cinema is examined on relation between ideology and image. It is structured that the viewers cite to desires the ideology with the image of literature, philosophy, history, economic crisis, Indian mythology, Rome, Shamanist and tragedy. It is given Herakles, Siegfried and Odysseus which they are important for German by three main heros with the ideology of the savior in the movie. Also, it is structured the basic fiction that the Gasius Cornelius Tacitus which accepted a holy-book of Nazi's to relate between the origin of the Germenia society and their residential locations in the movie. The aim of the study is that examine between the crisis effect of the movie which produced during the crisis. It is restricted by examine films in most countries which directing to the cinema of the World and produced between two important wars. In this study, it is done to analyse the movie with the method of the content analysis.