Investigating the relationship between the fear of negative evaluation and the perceived parental attitudes with perception of the self-efficacy of the 3rd and 4th grade elementary school students
İlkokul 3 ve 4. sınıf düzeyindeki öğrencilerin olumsuzdeğerlendirilme korkuları ve algılanan anne baba tutumları ile özyeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 559803
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAKBULE KALI SOYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anne baba tutumları, sosyal kaygı, olumsuz değerlendirilme korkusu, öz yeterlik, Parental attitudes, social concern or fear, fear of evaluation, self-efficacy
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma ilkokul üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin algılanan anne baba tutumları, olumsuz değerlendirilme korku düzeyleri ile öz yeterlik algıları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Üsküdar ilçesi Yavuztürk İlkokulu'nda eğitim gören 403 ilkokul üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu, öğrencilerin algıladıkları anne baba tutumlarını belirlemek amacıyla Yılmaz (2000) tarafından uyarlanan Anne Baba Tutum Ölçeği, olumsuz değerlendirilme korku düzeylerini belirlemek amacıyla Erkan (2002) tarafından uyarlanan Olumsuz Değerlendirilme Korkusu Ölçeği, öğrencilerin öz yeterlik algılarını belirlemek amacıyla da Çetin (2007) tarafından geliştirilen Çocuklar için Öz Yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada toplanan verilerin analizi SPSS 16.0 paket programı ile yapılmıştır. Verileri analizi etmede öncelikle betimleyici istatistiksel yöntemlerden faydalanılmıştır. Araştırmada manidarlık düzeyi çift yönlü .05 olarak alınmıştır. Verilerin analizinde ikili grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklem t testi, çoklu grup karşılaştırmalarında tek yönlü varyans analizi ANOVA, bağımlı bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemede pearson momentler çarpmı korelasyonu ve bağımlı bağımsız değişkenler arasındaki ilişki test etmede ise çoklu regresyon analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda anne baba tutumları ile öz yeterlik arasında anlamlı ilişki oluğu saptanırken, öz yeterlikle olumsuz değerlendirilme korkusu arasında istatistiksel açıdan anlamı ilişki saptanmamıştır. Bunun yanı sıra anne baba tutumları ile olumsuz değerlendirilme korkusu arasında anlamlı ilişki saptanmış, cinsiyet değişkeni ile de anne baba tutumları ve olumsuz değerlendirilme korkusu arasında kızlar lehine anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Çalışma sonucuna göre anne babaların olumlu tutumları, çocuklarını kabul etmeleri ve ilgi göstermeleri öz yeterli algısını yükseltirken olumsuz değerlendirilme korkusunu azaltmakta, anne babaların otoriter, sert ve katı tutumları, çocukları denetlemeleri öz yeterlik algısını olumsuz yönde etkileyip öz yeterliği düşürürken olumsuz değerlendirilme korkusunu artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
My primary goal while preparing this treatise is to detect the the form of the connection between sensed mother's and father's behaviors of the 3rd and 4th grade elementary school students, and their fear of negative evaluation levels, gender and belief of self efficacy. The study was conducted with 403 students in Yavuztürk Elementary School in Üsküdar, İstanbul in the period of 2018-2019. Students were asked to fill out some forms within the scope of this work, which are explained as follows.“Personal Information Form”which is prepared by the writer was applied to obtain informations about the structure of populations of the pupils, the“Parenting Attitude Scale”which adapted by Yılmaz (2000) was given to find pupil's sensed parent's behaviors,“The Fear of Negative Evaluation Scale”adapted by Erkan (2002) was filled by the children to be informed about the fear levels of the pupils were assessed, and“Self-Efficacy Scale”for children developed by Çetin (2007) was runned to get an idea about self efficacy sensation of the primary school pupils. Informations accessed through forms were analyzed by“SPSS 16.0.”For assessing the results obtained from the forms, descriptive statistics methods were primarily preferred. We took the significance level as .05. while evaluating the datums. We benefited from;“independent sample t test”for binary group comparisons, from“ANOVA”for“multiple comparisons”, from“pearson moment product correlation”and“multiple regression assessment techniques”for the feature of the connection of dependent and independent factors. At the end of the work we discovered that there is considerable intercourse between mother's and father's behaviors and self efficacy, while there was no meaningfull intercourse among the self efficacy and fear of negative evaluation and gender. However; considerable intercourse among parental attitudes and fear of negative evaluation; the gender and parent's behaviors and fear of negative evaluation in favor of girls. Last of all, positive mother's and father's manners and acceptance of their children and showing interest; raise the self-perception and decrease the fear of being appraised. Parent's authoritarian-rigid attitudes, the constant control of children adversely affect the self-efficacy perception, and negative the fear of being assessed in an unfavourable manner.