Investigating the relationship between foreign language anxiety and placement test scores among preparatory school students
Hazırlık okulu öğrencileri arasında yabancı dil kaygısı ile yerleştirme sınavı puanları arasındakı ilişkinin incelenmesi
  1. Tez No: 939223
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA MAZI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yabancı dil kaygısı, yerleştirme sınavı puanları, iletişim kaygısı, sınav kaygısı, olumsuz değerlendirilme korkusu, foreign language anxiety, placement test scores, communication apprehension, test anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki İstanbul Aydın Üniversitesi hazırlık okulu öğrencileri arasında yabancı dil kaygısı (FLA) ile yerleştirme sınavı puanları arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Araştırma, yabancı dil kaygısının temel unsurlarına—iletişim korkusu, sınav kaygısı ve olumsuz değerlendirilme korkusuna—odaklanmakta ve aynı zamanda cinsiyetin kaygı seviyelerindeki rolünü de araştırmaktadır. Çalışmada, Horwitz ve arkadaşları (1986) tarafından geliştirilen Yabancı Dil Sınıfı Kaygı Ölçeği (FLCAS) kullanılarak A1, A2 ve B1 seviyelerindeki 149 öğrenciden veri toplanmıştır. Katılımcılar, 33 maddelik bir Likert ölçeğini doldurmuş ve elde edilen veriler, ANOVA ve ki-kare testleri gibi tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistiksel yöntemler kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca, çalışmada veri analizi yapmak için Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 26.0 kullanılmıştır. Bulgular, FLA ile yerleştirme sınavı puanları arasında anlamlı bir negatif ilişki olduğunu göstermiştir. Düşük kaygı seviyesine sahip öğrencilerin akademik başarılarının daha yüksek olduğu, yüksek kaygıya sahip öğrencilerin ise daha düşük puanlar aldığı belirlenmiştir. Analizler ayrıca, iletişim korkusu ve sınav kaygısının dil yeterlilik seviyelerine göre önemli ölçüde farklılık gösterdiğini, daha düşük seviyedeki öğrencilerin daha yüksek kaygı bildirdiğini ortaya koymuştur. Bu sonuçlar, FLA'nın ele alınmasının dil öğrenme çıktılarının iyileştirilmesi için önemini vurgulamaktadır. Destekleyici sınıf ortamları ve kaygıyı azaltan stratejiler gibi etkili müdahaleler, öğrencilerin katılımını artırmak ve kaygıyı azaltmak için kritik bir rol oynamaktadır. Bu çalışma, Türk EFL bağlamında bir üniversitenin hazırlık okulunda, FLA'ya odaklanarak, farklı dil yeterlilik seviyelerindeki öğrenciler için dil öğretimini optimize etmeyi amaçlayan eğitimcilere değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between foreign language anxiety (FLA) and placement test scores among preparatory school students at Istanbul Aydın University, in Turkey. Focusing on key factors of FLA; communication apprehension, test anxiety, and fear of negative evaluation. The study employs quantitative research design, utilizing Horwitz et al.'s (1986) Foreign Language Classroom Anxiety Scale (FLCAS) to gather data from 149 students at A1, A2, and B1 groups. The participants completed a 33-item Likert-scale questionnaire, and the data were analyzed using descriptive and inferential statistics, including ANOVA and chi-square tests. In addition, Statistical Package for the Social Sciences(SPSS) 26.0 was utilized to perform the data analysis in the study. The findings reveal a significant negative correlation between FLA and placement test scores, indicating that students with lower anxiety levels achieve higher academic performance, whereas higher anxiety levels are associated with lower scores. Analysis further shows that communication apprehension and test anxiety significantly vary across proficiency level groups, with students at lower levels reporting higher anxiety. These results highlight the importance of addressing FLA to enhance language learning outcomes. Effective interventions, such as supportive classroom environments, anxiety-reducing strategies and techniques are crucial to mitigating anxiety and fostering student engagement. By focusing on FLA within a Turkish EFL context in a university's preparatory school, this study provides valuable insights for educators seeking to optimize language instruction and support learners across diverse proficiency levels in foreign language learning environments.