Çarpık kentleşme ve kentsel dönüşümün Küçükçekmece ilçesi Kanarya mahallesi ölçeğinde incelenmesi
Unplanned urbanization and urban regeneration of the neighborhood of Kucukcekmece district on the scale of Kanarya examination
  1. Tez No: 559818
  2. Yazar: SELÇUK ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Gecekondu yerleşmeleri, kentsel sürdürülebilirlik, kentsel planlama, Squatter settlements, urban sustainability, urban planning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Türkiye'de 1950'li yıllar ile kırsal kesimden kentlere doğru hareket eden göç dalgası beraberinde yoğun nüfus ve rastgele yapılaşma problemlerini ortaya çıkarmıştır. Bunu izleyen dönemlerde ilk olarak gecekondulaşma olarak ortaya çıkan bu durum zamanla yerini rastgele yapılan konutlara ve çarpık kentleşmeye bırakmıştır. Kentsel mekânların fiziksel, sosyal, ekonomik ve çevre şartlarından dolayı zamanla ortaya çıkan kentsel dönüşüm uygulamaları temel olarak aslında bir sürecin bütününü temsil etmektedir. Fiziksel, sosyal ve ekonomik dinamiklerin birbirini takip ettiği ve iç içe girdiği dönüşüm çalışmaları ile kentsel mekânlarda yaşanan değişimlerin sonucu köhneleşen bölgeler ortaya çıkarılarak müdahale edilmesi gereken alanlar tespit edilmiştir. Bu süreçteki uygulamaların en iyi izlendiği yerlerden birisi de Küçükçekmece Kanarya mahallesidir. Temel problemi sağlıksız yapı stoğu ve bunun beraberinde getirdiği suç, dışlanmış gruplar, gelir seviyesi düşük mahalleliler dolayısıyla Kanarya Mahallesi kentsel dönüşüm dinamiklerini beraberinde taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı çarpık kentleşme ve kentsel dönüşümün uygulamalarını Kanarya Mahallesi üzerinden incelemektir.
Özet (Çeviri)
In Turkey, migratory waves moving from rural areas to urban areas have revealed about problems of overpopulation and random construction. In the following periods, this situation, which caused as squatter settlements first, then has transformed into unplanned urbanization. Urban regeneration applications that caused in time due to physical, social, economic and environmental conditions of urban places represent essentially the whole of that process. As a result of regeneration works in urban places which physical, social and economic dynamics have examined, slums regions have been identified. One of the best applications of this process is also Kanarya neighborhood in İstanbul, Küçükçekmece. Due to the unplanned urbanization and the high crime rate, excluded groups and low income level, the Kanarya neighborhood involves the dynamics of urban regeneration. The aim of present study is to examine both urbanization and urban regeneration applications in Kanarya neighborhood.