Türkiye'de kent mültecilerinin sosyal içerme ve yersel uyumu sürecinde belediyeler
Municipalities in the time of social inclusion and territorial cohesion in Turkey urban refugees
  1. Tez No: 559825
  2. Yazar: EKİN KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA EŞKİ UĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Entegrasyon, göç, kent mültecileri, sosyal içerme, yersel uyum, Integration, migration, urban refugee, social inclusion, territorial harmony
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Mart 2011'de Suriye'de başlayan iç savaş uluslararası bir soruna dönüşerek, Türkiye ve Lübnan başta olmak üzere birçok sınırındaki devlete ciddi düzeyde göçün gerçekleşmesine yol açmıştır. Suriye'den gelen göç ve mülteci krizine kadar 'göç-veren' bir ülke konumunda olan Türkiye, 2011 Mart'ından sonra 'göç-alan' ülke konumuna gelmiştir. Türkiye, sınır komşusunda devam etmekte olan iç savaşa duyarsız kalamamış, sınırında biriken göç dalgasına 'açık-kapı' göç politikası uygulayarak aktif siyaset yürütmüştür. Türkiye'nin, Suriyeli mültecilere yönelik uyguladığı maddi ve manevi destek zamanla Türkiye'yi 'transit-ülke' konumundan 'hedef-ülke' konumuna sürüklemiş ve Türkiye, bu göç hareketliliğine hazırlıksız yakalanmıştır. Ayrıca Türkiye, coğrafi konumu itibariyle Afganistan, Irak, Somali, İran'dan gelen göç hareketleri ile de karşılaşmakta ve özellikle Suriyeli sığınmacılar ile ilk ciddi 'göç-alan' ülke kimliğinin sınavını vermektedir. Çalışmanın birinci bölümünde, uluslararası göçün, kuramsal, kavramsal içeriği detaylı incelenmiş ve göçün türleri, uluslararası göç kuramları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Türkiye'de göç olgusu araştırılmıştır. Türkiye'de göç hareketlerinin tarihi süreci incelenmiş ve hukuki platformda gerçekleştirilen kanun, yönetmelik gibi uygulamaların yanı sıra idari ve fiziki yenilikler incelenmektedir. Son yıllarda yaşanan göçün kamp merkezlerinden çok kentlere kayması, kentler ve kentlerde yaşayanların etkilenmesine sebep olmaktadır. Bu çalışmada uluslararası göçle Türkiye'ye gelmiş ve kamp merkezleri yerine, kentlere yerleşmiş kent mültecilerinin, kente etkisine değinilmiş, Suriye'den Irak'tan Afganistan'dan Somali'den gelenlerin, mülteciliği ve kentliliği tartışmaya açılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kent mülteciliğine bakış açısı araştırılmıştır. Araştırmalar sosyal içerme ve yersel uyum kavramları tanımlanarak başlamış ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin göç politikaları ve bu politikalarda belediyelerin rolü, yasal zeminde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The civil war which started in March 2011 in Syria caused migration in many of the countrys at its border mainly in Turkey and Lebanon by turning into an international issue. Until the migration and refugee crisis which came from Syria, Turkey was actually a sending country but after it Turkey turned into a migration country. Turkey couldn't remain insensitive for the on going civil war in its border, Turkey carried out open door policy for the migration which piled up at its border and carried out active politics. The material and spirituel help which Turkey provded for the Syrians turned Turkey from being a“transit-country”to be a“target-country”and Turkey was not prepered for the big migration. Besides Turkey also faced migration from Iraq, Afghanistan, Somali and Iran because of its georaphical location and especially with the migration from Syria, Turkey has to pass test as a migration receiving country. In the first of the study cognitive and speculetive detailed content of the international migration has been tried to be figured out. In the second part the migration-phenomena has been investigated. The dates of the migration-swings in Turkey has been investigated and laws reguletions also administrative and tensible innovations are being investigated. Since the migretion moved from camp areas to the center in the last years the urban refugee who live in the centre are being affected. In this study the effect of the migration from the camp areas to the centre, the effect of the migration from Syria, Iraq , Afghanistan and Somali to the city is being debated. In the third part the perspective of Turkish Republic to the urban refugee has been investigated. The study has started with social inclusien and topographic adaptation terms definitions and Turkish Republic migration-politics and the municipalities role in those politics has bees investigated.