Konya ilindeki müzik öğretmeni adaylarının kanun eğitimi süresince kazandıkları teknik davranışların incelenmesi
Nalyzing of music teachers candi̇date technical behaviours during kanun education in Konya
  1. Tez No: 559846
  2. Yazar: CAFER SAMİ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRETTİN ONUR KÜÇÜKOSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kanun, Kanun eğitimi, Teknik davranış, Kanun, Kanun Teaching, Technical Behaviour
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırmanın amacı Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim gören kanun öğrencilerinin kanundaki teknik davranış gelişimini belirlemek, kanun öğretim elemanlarının bu süreçte uyguladığı yöntem ve tekniklerin öğrenciler tarafından uygulanıp uygulanmadığını görmek ve müzik öğretmenliği bölümlerinde daha nitelikli bir kanun eğitiminin verilebilmesi için öneriler sunmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evreni güzel sanatlar eğitimi bölümü müzik eğitimi anabilim dallarında öğrenimlerine devam eden bireysel çalgısı kanun olan öğrenciler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini ise bireysel çalgısı kanun olan ve 2017-2018 yılı bahar döneminde öğrenim gören 11 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla uzman görüşlerine ve müfredata başvurularak hazırlanan ve 13 adet teknik davranışı kapsayan gözlem formu oluşturmuştur. Araştırmanın sonucunda gözlem formundaki bulgulara göre kanun eğitimi alan lisans 1. 2. 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin kanun çalma teknikleri ile ilgili genel kazanımlarını uygulama düzey ortalamaları“iyi”olarak belirlenmiştir. Nüans kullanımı“orta”, fiske tekniği kullanımı ise“çok iyi”olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study, to identify Necmettin Erbakan University Ahmet Keleşoğlu Education Faculty Fine Arts Education Department of Music Education kanun students' technical behaviour development; to analyze whether kanun instructors' teaching methods and techniques have been applied or not by the students and to present advices on more effective kanun education at music teaching department. In this study, qualitative research methods have been used. Study frame of the research has been composed by attending students who play kanun as an individual enstrumant at Fine Arts Music Education Department. Study sampling has contained 11 students who play kanun as an individual enstrumant between 2017-2018 education year spring term. By the aim of gathering data in the study, expert opinionas and observation form that includes 13 technical behaviours have been composed. At he end of the study, according to the observation form results, bachelor degree 1st, 2nd, 3rd and 4th grade students' kanun playing tecniques and level average of general acquisitions application have been identified as“good”, nuance usage is“medium”, flick technique usage is“very good”.