Yemek üretiminden kaynaklanan gaz kirleticilerin giderimi için bir elektrostatik filtre geliştirilmesi
Development of electrostatic filter to removal of gaseous pollutants which resulting from food production
  1. Tez No: 559956
  2. Yazar: MUHAMMED TAİM HARRAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP CUCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava kirletici, Pişirme dumanı, Elektrostatik, Filtre, UOB, Air pollutant, Cooking fumes, Electrostatic, Filter, VOCs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
YEMEK ÜRETİMİNDEN KAYNAKLANAN GAZ KİRLETİCİLERİN GİDERİMİ İÇİN BİR ELEKTROSTATİK FİLTRE GELİŞTİRİLMESİ. (YÜKSEK LİSANS TEZİ) MUHAMMED TAİM HARRAK ÖZET Son yıllarda artan nüfusa ve gelişen teknolojiye bağlı olarak hava kirliliği canlıların sağlığını tehdit eden ciddi bir sorun haline gelmiştir. İç ve dış ortamlarda maruz kalınan havanın kalitesi insan sağlığı üzerinde oldukça büyük öneme sahiptir. Günümüzde bina sahiplerinin ve yöneticilerinin karşılaştığı en önemli şikayetler yemek üretiminden kaynaklanan gaz kirleticilerin sağlıkla ilgili sebep olduğu rahatsızlıklardır. Ayrıca yemek üretiminden kaynaklanan gaz kirleticiler önemli organik bileşiklerin atmosfere karışmasına sebep olmaktadır. Yemek pişirme yağı dumanlarının önemli toksik bir bileşik olduğu gösterilmiştir. Farklı tiplerdeki kirleticilerden arınmış temiz havayı solumak amacıyla hava filtrasyonu uygulamaları hayatımızda geniş yer bulmaktadır. Bu çalışmanın amacı endüstriyel yemek işletmelerinde meydana gelen uçucu organik bileşiklerin (UOB) ve partikül maddelerin (PM) filtrelenerek arıtılmasında kullanılan elektrostatik bir filtre tasarımı yapılarak kirletici giderme verimine etkisi incelenip ve elde edilen verilerle baca sistemine ihtiyaç duymayan bir sistem geliştirmek hedeflenmiştir. Tasarlanan elektrostatik filtre ile yaptığımız denemelere istinaden, Partikül maddelerin (PM2,5– PM10) gidermesini verimliliği yaklaşık %90 ve Uçucu Organik Bileşikler gidermesini verimliliği yaklaşık %85 olduğunun farkına varıldı. Bu da Uçucu Organik Bileşiklerinde 2,5 µm'den küçük olan çaplarda bazı karbon bileşiklerinin bulunduğunu gösterir. Bu nedenle daha yüksek verimine ulaşmak adına elektrostatik filtreden sonra“ Karbon filtre”eklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
DEVELOPMENT OF ELECTROSTATIC FILTER TO REMOVAL OF GASEOUS POLLUTANTS WHICH RESULTING FROM FOOD PRODUCTION (M.SC. THESIS) MUHAMMED TAIM HARRAK ABSTRACT In recent years, due to the increasing population and developing technology, air pollution has become a serious problem for living organisms, which threatens their health. Quality and purity of indoor and outdoor air have great importance on the health of human beings. Today The most important complaints of building owners and managers are health related discomforts of gas pollutants from food production in addition food production may contribute significant organic compounds to the atmosphere. It has been shown is an important toxic compound in cooking oil fumes. To breathe clean air, purified from different types of contaminants, air filtering applications are essential in our daily lives. At this study, it will be investigating the efficiency of the design type in the Filtration of volatile organic compounds (VOCs) and particulate matter (PM) which produced by Preparation of food in industrial kitchens and according to the results we aim to develop a System does not need a chimney. Based on our tests that have done on the designed electrostatic filter, it was recognized that the efficiency of molecular material removal (PM2,5-PM10) was about 90% and the VOC removal efficiency was about 84%. This indicates that there is some VOCs with diameters less than 2.5 microns. For this reason and to achieve a higher efficiency, it is recommended to add“carbon filter”after the electrostatic filter