Yeraltı sularından demir ve mangan gideriminde kullanılan oksidantların etkinliğinin incelenmesi
Study of the effectiveness of used oxides in order to remove iron and manganese from groundwater
  1. Tez No: 559959
  2. Yazar: MUHAMMED ŞADİ ZAKERI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP CUCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yeraltı Suları, Demir, Mangan, Ground Water, Iron, Managanez
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İçme suyu temin edilen kaynaklar arasında yeraltı su kaynakları önemli yer tutmaktadır. Bu yeraltı su kaynaklarının bir kısmında yüksek konsantrasyonda bulunan demir ve mangan önemli sorunlara sebep olmaktadır. Bu sorunlar arasında bulunan metal tadı, gıda renk ve lezzetini etkiler ve ayrıca kâğıt, tekstil ve plastik gibi farklı ürün gruplarının lekelenmesine neden olur. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü, demir ve mangan konsantrasyonlarını sırasıyla 0,3 mg/L ve 0,1 mg/L'den fazla olması durumunda suyun arıtılmasını önermektedir. Mevcut durumda yeraltı sularından demir ve mangan giderimi için çeşitli teknikler uygulanmaktadır. Bu tez çalışmasında, demir ve mangan kirliliğinin yeraltı sularından uzaklaştırılması amacıyla klor, ozon ve potasyum permanganat gibi çeşitli kimyasal oksidasyon yöntemleri kullanılarak metal giderim verimleri belirlenecektir. Uygulanan her bir oksidasyon işlemi ekonomiklilik ve işleme verimliliği açısından ve aynı zamanda oksidasyondan sonraki çöktürme ve filtrasyon işleminde elde edilecek giderim verimleri bakımından da karşılaştırılarak incelenen oksidasyon yöntemleri arasında en uygun yöntemin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ve buna göre demir ve manganez, klor dioksit, ozon ve Potasyum permanganat oksidasyonu ve ardından filtrasyon ile kullanılarak yeraltı suyundan giderilebilir ve bu da iyi sonuçlar verir demir ve manganezin % 90 ve %100'ünü giderebilir Sonuçların gösterdiği gibi.
Özet (Çeviri)
Groundwater resources have an important place among the sources of drinking water. Iron and manganese present in high concentrations in some of these groundwater sources cause major problems. These problems include the taste of the metal, the color and flavor of the food, and also the staining of different product groups such as paper, textile and plastic. Therefore, the World Health Organization (WHO) recommends the treatment of water if iron and manganese concentrations are more than 0.3 mg / L and 0.1 mg / L, respectively. In the current situation, various techniques are applied for removal of iron and manganese from groundwater. In this thesis, metal removal efficiencies will be determined by using various chemical oxidation methods such as chlorine, ozone and potassium permanganate in order to remove iron and manganese pollution from groundwater. Each applied oxidation process is compared considering the economic efficiency and processing efficiency, as well as the removal efficiencies in the precipitation and filtration process after oxidation. Due to that Iron and manganese can be removed from groundwater by using oxidation by chloride dioxide, Ozon and potassium permanganate followed by filtration, which gives good results, it can remove up to 100% and 90% of iron and manganese due to pH as shown in the results.