Kaplama yöntemi ile boyama ve bitim işlemlerinin kombine edilerek alternatif denim kumaş üretim hatlarının belirlenmesi
Determination of alternative denim fabric production lines by combining painting and finishing process with coating method
- Tez No: 560006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED İBRAHİM BAHTİYARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Denim, Kaplama, Fonksiyonel, Su itici, Reaktif, Pigment, Denim, Coating, Finishing, Effects, Water Repellant
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tekstil Endüstrisi Türkiye'nin önemli imalat sanayilerinden biridir. Denim kumaşları giysilerde kullanılan en yaygın tekstil materyallerinden biri olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır. Standart denim ürünler genellikle pamuklu kumaşlardan üretilirler ve sadece çözgü iplikleri indigo ile boyanır öte yandan denim olarak adlandırılan fakat klasik üretim metotlarından farklı şekilde üretilen ürünlere de ulaşmak mümkündür. Tüketicilerin farklı moda beklentileri denim üretiminde farklı lif, boya ve metotların kullanımına neden olmaktadır. Terbiyeciler ise işletmelerinin hayatta kalmaları için daha ucuz, kolay, ekolojik ve fonksiyonel üretim metotlarına ihtiyaç duymaktadırlar. Bu projede alternatif bir denim kumaş üretim metodunun tanıtılmasına çalışılacaktır. Bu metotta çözgü ipliklerinin dokumadan önce boyanması yerine boyaya hazır fakat boyanmamış kumaşlar hem boyanacaklar hem de aynı anda bir bitim özelliği kumaşa kazandırılacaktır. Denim benzeri bir görüntü/renk ve aynı zamanda su iticilik gibi bir bitim efekti elde edebilmek için kumaşların boyama ve bitim işlemlerinin aynı anda köpük kaplama metodu ile gerçekleştirilmesi sağlanacaktır. Bunun neticesinde çözgü ipliği boyama ve haşıllama zorlukları elimine edilecektir. Ayrıca kombin boyama ve bitim işlemi sayesinde maliyetlerde düşme sağlanacaktır. Bu proje, kumaşların köpük kaplama metodu kullanarak iki farklı boyarmadde (pigment boya ve reaktif boya) ile renklendirilmeleri ve bu esnada bir bitim işlemi olarak su iticiliğin köpük kaplama esaslı boyama ile simültane bir şekilde sağlanması üzerine çalışmaları kapsamaktadır. Çalışma sonucunda reaktif ve pigment boyarmaddeler ile su iticilik bitim işleminin kombin edilebildiği görülmüştür fakat yıkama dayanımları olmadığı görüldüğü için yıkanmayan ürünler için tavsiye edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Textile industry is a major manufacturing industry of Turkey. It will be not wrong to evaluate denim fabrics as a most common textile material used for garments. The standard denim garments are generally produced with cotton fabrics and their only the warp yarns are dyed with indigo however it is possible to find different garments named as denim but produced differently from its classical production method. The demand of the consumers to different fashion aspects causes using different fibers, dyes and methods for the denim garment production. However the finishers are looking for the cheaper, easier, ecological and functional production methods to survive their factories. In this project it will be tried to introduce an alternative denim fabric production method. In this method instead of the dyeing warp yarns before weaving, the flat fabrics will be dyed and simultaneously a finishing property will be added to the fabric. To ensure a dual effect, which means denim like view/color and a finishing effect such as water-repellency, the dyeing and finishing of the fabrics will be managed simultaneously with foam coating method. As a result the difficulties of warp yarn dyeing and sizing will be eliminated. Moreover simultaneously dyeing and finishing ensures the decrease in production costs too.This project comprises the studies on the coloration of the fabrics with foam coating method with two different dyestuffs: a pigment dye and a reactive dye meanwhile as a finishing process, water repellency process will be conducted simultaneously during foam coating based dyeing. As a result of the project, it has been found that reactive and pigment dyestuffs and water repellent finishing process can be combined, but it is recommended for non-washed products because it does not have washing resistance.