Kurşun asetatla oluşturulan anemi ve hepatoksisiteye karşı arı ekmeğinin (Perga) etkisi
Effect of bee bread against anemia and hepatoxicity induced by lead acetate
- Tez No: 560007
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SİLİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: hematolojik, biyokimyasal parametreler, karaciğer, arı ekmeği (perga), Kurşun asetat, haematological, biochemical parameters, liver, beebread, Lead acetate
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Kurşun, canlı organizmalarda genel sağlık, üreme ve davranışsal özellikler üzerine olumsuz etkileri olan, vücut için gerekli biyoloji fonksiyonu olmayan bir ağır metaldir. Çok sayıda biyolojik aktivitesi olan arı ekmeği fermente bir arı ürünüdür. Bu çalışmada 56 adet erkek Wistar albino rat kullanıldı ve bunlar yedi eşit gruba ayrıldı. Grup 1, kontrol grubu olarak ayrıldı. Grup 2 ve 3'te yer alan sıçanlara, sırasıyla 100 mg/kg/gün ve 200 mg/kg/gün dozda arı ekmeği verildi. Grup 4, 20 mg/kg/gün Pb asetat aldı. Grup 5 ve 6'ya sırasıyla 100 mg/kg/gün ve 200 mg/kg/gün arı ekmeği ile 20 mg/kg/gün Pb asetat dozunda verildi. Grup 7, pozitif kontrol olarak 2,5 mg/kg/gün Demir (III) hidroksit polialtoz aldı. Araştırma 21 gün sürdü ve deneme sonunda ratların kanlarında hematolojik (WBC, RBC, NRBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC ve PLT) ve biyokimyasal parametreler (kreatinin, ürik asit, ALT, AST, ALP) analiz edildi. Aynı zamanda ratların karaciğer dokuları alınarak histolojik analizler yapıldı. Sonuç olarak, Pb asetatın hematolojik, biyokimyasal ve histolojik değerlerin çoğunda olumsuz değişikliklere neden olduğu belirlenmiştir. Arı ekmeğinin verilmesiyle bu olumsuz etkilerin azaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lead is a heavy metal which does not have the necessary biology function for the body, which has negative effects on general health, reproduction and behavioral characteristics in living organisms. Bee bread with a large number of biological activities is a fermented bee. In this study, 56 male Wistar albino rats were used and divided into seven equal groups. Group 1 was assigned as the control group. Rats in groups 2 and 3 were treated with bees at a dose of 100 mg/kg/day and 200 mg/kg/day, respectively. Group 4 received 20 mg/kg/day Pb acetate. Group 5 and 6 were given 100 mg/kg/day and 200 mg/kg/day, respectively, and 20 mg/kg/day Pb acetate. Group 7 received 2,5 mg/kg/day of iron (III) hydroxide polyalose as a positive control. The study continued for 21 days. Hematological (WBC, RBC, NRBC, HGB, HCT, MCV, MCH, MCHC and PLT) and biochemical parameters (creatinine, uric acid, ALT, AST, ALP) were analyzed in the blood of rats. Histological analyzes were also performed in liver tissue. As a result, hematological, serum biochemical parameters of Pb acetate and negative histological values were found to cause negative changes. These effects were reduced by giving bee bread.