Türkiye kamu hastanelerinde tıbbi cihaz kullanımının etkinliğinin veri zarflama analizi kullanılarak tespit edilmesi ve yapay sinir ağları ile modellenmesi
Determining the effectiveness of using medical devices inpublic hospitals in turkey through data envelopmentanalysis and modelling with artificial neural networks
- Tez No: 560014
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ERKEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik, Veri zarflama analizi, Yapay Sinir Ağları, Kamu Hastaneleri, Verimlilik, Efficiency, Data
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİNDE TIBBİ CİHAZ KULLANIMININ ETKİNLİĞİNİN VERİ ZARFLAMA ANALİZİ KULLANILARAK TESPİT EDİLMESİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI İLE MODELLENMESİ Gamze ALDEMİR Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2019 Danışman: Prof. Dr. Hatice ERKEKOĞLU ÖZET Türkiye'de sağlık alanında yapılan yatırımlar son yıllarda teknolojik gelişmelere paralel olarak belirgin bir artış sağlamıştır. Hizmet sunumunda yapılan reformlar hastaneler arasında bir rekabet ortamı oluşturmuştur. Gelişen rekabet ortamı hastanelerin bütçe, insan gücü, tıbbi cihaz, teknoloji gibi mevcut kaynaklarını daha etkin kullanmaları konusunda titiz bir çalışmaya girmesine olanak sağlamıştır. Bu çalışmanın amacı, Sağlık Bakanlığına bağlı kamu hastanelerinin Veri Zarflama Analizi (VZA) yardımıyla ne kadar etkin çalıştıklarını hesaplamak ve yeni kurulacak veya mevcut hastaneler için etkinlik hesaplaması yapabilecek bir Yapay Sinir Ağ (YSA) modeli geliştirmektir. Etkinlik analizi için kullanılan veriler Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğünün (KHGM) yıllık olarak yayınladığı 2015 yılı Kamu Hastane Birlikleri Genel Hizmet Bilgileri Raporu Bülteninden alınmıştır. Çalışmada kullanılan hastane düzeyindeki tıbbi cihaz bilgileri Sağlık Bakanlığına yapılan başvuru ile temin edilmiştir. Çalışma 117 adet A1 ve A2 grubu hastane ile sınırlandırılmıştır. Dal hastaneleri özellikli grup hasta ve hastalıklara hizmet verdiği için ve B, C, D, E grubu hastaneler ise hizmet ettikleri nüfus bölgelerinden etkilenebildikleri için çalışmaya dâhil edilmemiştir. Etkinlik analizi CCR ve BCC modeli olmak üzere iki farklı yöntemle yapılmıştır. CCR modeline göre 117 adet hastaneden 49'u, BCC modeline göre ise 73'ü etkin olarak bulunmuştur. Veri Zarflama Analizi sonrasında etkinlik tahmini yapabilecek yapay sinir ağ modeli geliştirilmiştir. YSA modelinde farklı nöron kombinasyonları denenmiş olup denemeler 5000 iterasyon ile sınırlandırılmıştır. Hata oranı minimal olan ağ modeli belirlenmiştir. Bu modelde test verileri çalıştırılarak tahmin ve gerçek değerler kıyaslanmış olup modelin yüksek oranda başarı sağladığı kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINING THE EFFECTIVENESS OF USING MEDICAL DEVICES IN PUBLIC HOSPITALS IN TURKEY THROUGH DATA ENVELOPMENT ANALYSIS AND MODELLING WITH ARTIFICIAL NEURAL NETWORKS Gamze ALDEMİR Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, June 2019 Thesis Supervisor: Prof. Dr. Hatice ERKEKOĞLU ABSTRACT The investments made in the field of health in Turkey have ensured a significant increase parallel to the technological developments during the recent years. The reforms made in service delivery have created a competition environment between the hospitals. The developing competition environment allowed hospitals to work more tediously by effective usage of their respective current sources such as budget, workforce, medical devices, technology. The purpose of this study is to calculate the efficiency of public hospitals bound to Ministry of Health with the help of Data Envelopment Analysis (VZA) and develop an Artificial Neural Network (YSA) model for calculation of efficiency for the current and future hospitals. The data used for efficiency analysis was acquired from Public Hospitals Associations General Service Information Report Bulletin for 2015 issued annually by the General Directorate of Public Hospitals (KHGM). The medical device information at hospital level used for the study was procured with an application made to Ministry of Health. The study was limited to 117 hospitals of A1 and A2 groups. The branch hospitals and hospitals of group B, C, D, E were not included into the study as, respectively, they served for a specific group of patients and diseases and they were affected by the population areas they served. The efficiency analysis was conducted with two different methods, namely CCR and BCC. 49 and 73 of 117 hospitals were considered to be efficient according to CCR model and BCC model respectively. The artificial neural network model was developed to estimate the efficiency after Data Envelopment Analysis. Different neuron combinations were tried in YSA model and the tests were limited with 5000 iterations. The network model was determined with minimal error margin. The test data was examined in this model and estimation and real values were compared and high ratio of success was proven for the model.