Seralarda arduino ve bileşenlerinikullanarak hassas tarım uygulamalarınınve sistemlerinin geliştirilmesi
Development of precise agricultural applications andsystems using arduino and components in greenhouses
- Tez No: 560015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Arduino, Sera, Sensör, Teknoloji, Arduino, Greenhouse, Sensor, Technology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma 2018-2019 yetiştirme döneminde Erciyes Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ERÜTAM) kampüs arazisinde yürütülmüştür. Çalışmada Arduino UNO R3, Hava Kalite Sensörü MQ-135 ve DHT 11 sensörü kullanılmıştır. Sera ısı ve ışık geçirgenliği minimum olacak şekilde, mantar üretimi için elverişli hale getirilmiştir. Kullanıma hazır hale getirilen bu serada havadaki nem, sıcaklık ve CO₂ (karbon dioksit) belirlenmesi amaçlanmıştır. En iyi tarımsal uygulamaları sağlamak için tarımsal mekanizasyon sistemlerini uygun bir şekilde kullanmak ve teknolojiyi tarıma adapte etmek gerekmektedir. Hasat izlemek veya verim tahminleri yapmak için gerçek zamanlı veriler toplamak, bu verileri açık kaynaklı sistemler ve açık kaynaklı donanımla sistemi tasarlamanın mümkün olduğu kanıtlamıştır. Çevre parametrelerini okuyan bir cihaz ve bu parametreleri toplayacağımız bir sera olmak üzere sistemin iki ana bileşeni vardır. Bilgileri işlemek ve analiz etmek için kullanılan sensör tipi nem, sıcaklık ve havadaki karbon dioksit gibi değerleri bize sunmaktadır. Ayrıca fiziksel ortamı algılamamıza yarayan bu sistem farklı sensör çeşitleri ile yeni tarımsal uygulamalara ortam hazırlanabilmektedir. Ayrıca alınan çözümlere göre düşük maliyetli bir sistem olduğu için iyi bir avantaja da sahiptir. Bu sistemler teknolojinin kullanılmasında, iyileştirilmesinde ve yaygınlaştırılmasında önemli bir role sahiptir. Bu sistemlerin tarımda kullanımı hızlı sonuçlar almamıza sebep olmaktadır. Dolayısıyla da daha hızlı çözümler almamıza ve sunmamıza olanak sağlar. Sislemeler çalıştığında tespit edilen nem değerleri % 80-90 arasında değişiklik göstermiştir. Sıcaklık değerleri ise 22-25 °C arasında değişmiştir. Ortamdaki CO₂ VI değerleri ise 298-404 ppm arasında değişim göstermiştir. Sera içi nem, sıcaklık ve CO2 değerleri sırası ile %40-60, 22-36 °C, 311-397 ppm olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In This research was conducted on the campus land of Erciyes University Research and Application Center (ERÜTAM) during the 2018-2019 growing period. Arduino UNO R3, Air Quality Sensor MQ-135 and DHT 11 sensor were used in the study. Greenhouse has been made suitable for mushroom production with minimum heat and light transmission. In this greenhouse which is ready for use, it is aimed to determine the humidity, temperature and CO₂ (carbon dioxide) in the air. In order to provide the best agricultural practices, it is necessary to use agricultural mechanization systems appropriately and adapt the technology to agriculture. Collecting real-time data to monitor harvesting or make yield estimates has proven that it is possible to design the system with open source systems and open source hardware. There are two main components of the system: a device that reads environmental parameters and a greenhouse to collect these parameters. The sensor type used to process and analyze information provides us with values such as humidity, temperature and carbon dioxide in the air. In addition, this system, which enables us to perceive the physical environment, can be prepared for new agricultural applications with different sensor types. It also has a good advantage as it is a low cost system compared to the solutions received. These systems play an important role in the use, improvement and dissemination of technology. The use of these systems in agriculture leads to rapid results. Therefore, it allows us to get and offer faster solutions. When the fogging runs, the detected moisture values varied between 80-90%. Temperature values ranged between 22-25 ° C. The CO₂ values in the environment VIII varied between 298-404 ppm. Intra-greenhouse humidity, temperature and CO2 values were determined as 40-60%, 22-36 ° C, 311-397 ppm, respectively.