Denim kumaşların tekrarlı aşındırma işlemleriyle mekanik ve termal özelliklerindeki değişimin incelenmesi
Investigation of changes in mechanical and thermal properties of denim fabrics by repeated abrasion processes
  1. Tez No: 560034
  2. Yazar: ESRA KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ DEMİRYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Denim, Denim aşınma, termal konfor, kopma mukavemeti, yırtılma mukavemeti, hava geçirgenliği, kalınlık, su buharı direnci, Denim, Denim abrasion, thermal comfort, strength, tearing strength, airpermeability, thicknes, water vapor resistance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Hazırlanan tez kapsamında aynı iplik özelliklerine sahip olan; çözgü ipliği pamuk, atkı ipliği ise pamuk ve elastan kullanılarak 3/1 Z dimi örgüsüyle üretilen ham denim kumaş, mamul denim kumaş ve yıkanmış denim kumaş olmak üzere 3 tip denim kumaş numunesi kullanılmıştır. Denim kumaş keşfedildiği günden bugüne kadar populeritesini korumuş bir kumaş türüdür. Zamanla denim kumaşın yapısında meydana getirilen değişikliklerle çok farklı türleri üretilmiştir. Böylece denim kumaş türünün birçok farklı alanda kullanımı mümkün olmuştur. Kullanım alanlarının ve çeşitliliğinin artmasıyla kıllanıcıların denim kumaşların dayanıklılık ve konfor parametreleriyle ilgili talepleri ve beklentileri de artmıştır. Nitekim denim kumaşlar üretimleri ve kullanımları sırasında fiziksel ve konfor özelliklerini etkileyecek pek çok fiziksel ve kimyasal aşınma işlemine maruz kalırlar. Bu amaçla tez çalışmasında denim kumaş numunelerine 5 farklı aşındırma devir sayısında tekrarlı aşındırma işlemi uygulanıp fiziksel (gramaj ve kalınlık), mekanik (kopma mukavemeti ve yırtılma mukavemeti) özellikleri ve termal konfor ( hava geçirgenliği, termal direnç ve su buharı direnci) özelliklerindeki değişiklikler fiziksel ve termofizyolojik testler marifetiyle tespit edilmiştir. Kumaş numunelerinden aşındırma işlemi öncesi ve sonrasında yapılan testlerle elde edilen sonuçlar karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sonuçların değerlendirilmesinde ANOVA istatistik programından yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, 3 types of denim fabric samples were used such as raw denim fabric, finished denim fabric and washed denim fabric produced with 3/1 Z twill weave using cotton yarn in warp direction and cotton and elastane yarn in weft direction. Over time, many different types of denim fabric have been produced with changes in the structure. Thus, denim fabric type has beenused in many different fields. With the increase in usage and variety, the demand sand expectations of the people regarding the durability and comfort parameters of denim fabric shave been increased. As a matter of fact, denim fabric sare subjected to many physical and chemical wear processes that affect their physical and comfort properties during their production and usage. For this purpose, in thi sstudy, denim fabric sample sare subjected to repeated wear process at 5 different wear cycles. The change in physical (weight, thickness), mechanical (tensile strength and tear strength) properties and thermal comfort (air permeability, thermal resistance and water vapor resistance) properties oh the fabric sare tested through physical and thermophysiological tests was determined. There sult sobtained from the tests before and after the abrasion process of the fabric samples were examined comparatively. ANOVA was used to evaluate there sults.