Katılım bankacılığının finansal sektöre katkısı: Türkiye örneği
Contribution of the participation banking to the financial sector: Case of Turkey
  1. Tez No: 560102
  2. Yazar: MUHAMMED YASER KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET AKİF KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Katılım Bankacılığı, İslami Bankacılık, Türk Finansal Sistemi, Participation Banking, Islamic Banking, Turkish Financial System
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Faiz temelinde faaliyet gösteren ticari bankaların aksine, İslami usullere göre faaliyet gösteren katılım bankaları konu edinen bu çalışmanın amacı; katılım bankalarının Türk bankacılık sektöründeki yeri ve Türk finansal sistemine katkısının incelenmesidir. Katlım bankalarının finansal sisteme katkılarının tespit edilebilmesi için veri toplama tekniği olarak“BDDK”“TKBB”ve“TÜİK”tarafından yayınlanan ikincil veriler kullanılmıştır. Katılım bankacılığının Türk Finansal Sistemindeki yeri ve katkılarının incelendiğinde katılım bankacılığının henüz yeteri büyüklüğe ulaşamadığı bununla birlikte finansal sistemde önemli bir alternatif olduğu görülmektedir. katılım bankalarının finansal sisteme olan katkısının tam olarak belirlenebilmesi için, katılım bankalarının ve“TKBB”nin işlemler hakkında daha geniş bilgiler vermesi bir zorunluluktur. Güncel olarak paylaşılan bilgiler katılım bankacılığının finansal sisteme olan katkısını açıklamakta yeterli olamamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which focuses on participation banks operating according to Islamic Procedures, as opposed to commercial banks operating on the interest basis; the role of participation banks in the Turkish Banking Sector and their contribution to the Turkish financial system. Secondary data published by“BDDK”,“TKBB”and“TUIK”were used as data collection technique to determine the contribution of the participation banks to the financial system. When the place and contribution of the participation banking in the Turkish financial system is examined it is seen that participation banking has not reached a sufficient size, but it is an important alternative in the financial system. In order to fully determine the contribution of the participation banks to the financial system, it is imperative that participation banks and TKBB provide more detailed information about the transactions. The information that is currently shared is not sufficient to explain the contribution of participation banking to the financial system.