Renal kanser hücre soylarında süksinik asitin antikanser etkinliğinin araştırılması
Investigation of succinic acid for its anticancer activity on renal cancer cell lines
- Tez No: 560117
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDİA ÇAKMAKOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF SİNEM İPLİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Renal hücreli karsinoma, süksinik asit, apoptoz, antikanser, hücre kültürü, renal cell carcinoma, succinic acid, apoptosis, anticancer, cell culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Renal kanserler, tüm kanser türleri arasında görülme sıklığı açısından 14. sırada yer alan, özellikle kemoterapi ve radyoterapi türevli tedavi yöntemlerine karşı dirençli bir kanser türüdür. Bu nedenle renal kansere yönelik etkin altenatif tedavi yöntemlerinin araştırılması önem teşkil etmektedir. Yakın zamanda yapılan çeşitli çalışmalarda farklı kanser türleri üzerinde süksinik asitin hücre ölümünü uyarmada etkin rol aldığı görülmüştür. Süksinik asit canlı organizmalarda ATP yapımında rol oynayan trikarboksilik asit siklusunda yer alan bir ara metabolittir. Metabolizmada yer alması dolayısıyla sağlıklı hücreler üzerinde bilinen bir yan etkisi yoktur. Tez çalışmamız kapsamında süksinik asit uygulamasının renal kanser üzerinde antikanser etkinliğini ölçmeyi amaçladık. Renal kanser hücre hatları (CAKI-2 ve ACHN) ve sağlıklı akciğer hücre hattı (MRC-5) artan konsantrasyon ve artan sürelerde süksinik asit ile inkübe edilmiştir. Süksinik asit uygulaması sonrasında hücrelerdeki canlılık yüzdesi WST-1 Sitotoksisite Testi ile ölçülmüş olup; tetiklenen hücre ölümünün apoptoz/nekroz analizleri Akış Sitometrik Annexin V ve Hücre Ölümü Tayin yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Süksinik asitin, beklediğimiz üzere, sağlıklı hücrelerde hücre ölümü uyarıcı etkisi tespit edilmemiştir. Bununla birlikte CAKI-2 hücreleri üzerindeki sitotoksik etkinliği 25μM ve 50μM konsantasyonları için sırasıyla %89 ve %91 iken ACHN hücreleri üzerinde aynı dozlardaki etkinliği sırasıyla %59 ve %61 olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak, çalışmamızda süksinik asitin renal kanser hücre soyları üzerinde apoptotik etkinliği literatürde ilk kez çalışılmış olup potansiyel bir antikanser ajan olarak kullanılabileceğine dair izlenim elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Renal cancers are the 14th most common cancer among all types of cancer. Mostly, it is observed that it develops resistance to chemotherapy and radiotherapy-derived treatment methods. For this reason, it is important to investigate new effective alternative treatment methods for renal cancer. Recently, several studies have shown that succinic acid plays a significant role via inducing apoptosis on different types of cancers. Succinic acid is an intermediate metabolite in the tricarboxylic acid cycle that plays a role in the production of ATP in living organisms. Because of its involvement in metabolism naturally, there is no known side effect on healthy cells. In our thesis, we aimed to determine/investigate the anticancer activity of succinic acid administration on renal cancer cell lines (CAKI-2 and ACHN). The percentage of vitality in the cells after succinic acid administration was measured by WST-1 Cytotoxicity Test, following this, apoptosis/ necrosis analyzes were performed by using Flow Cytometric Annexin V and Cell Death Detection ELISA methods. As we expected, the cytotoxic effect of succinic acid on healthy cells was not detected. However, the cytotoxic activity on CAKI-2 cells was determined/investigated as 89% and 91% for the concentrations of 25μM and 50μM, respectively, and the efficacy at the same doses on ACHN cells was 59% and 61%, respectively. In conclusion, in our research, the apoptotic activity of succinic acid on renal cancer cell lines was studied for the first time in our research and we obtained that it could be used as a potential anticancer agent.