Hekimlerin duygusal emek davranışları ve tükenmişlikleri üzerine nitel bir araştırma: Isparta ili örneği
A qualitative research on physicians' emotional labor behaviors and burnout levels: The example of Isparta province
  1. Tez No: 560143
  2. Yazar: NESRİN KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KÜRŞAT ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, Tükenmişlik, Hekimler, Emotional Labor, Burnout, Physicians
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, hekimlerin duygusal emek davranışları ve tükenmişlik olgusu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaç çerçevesinde bahsi geçen iki boyut arasında nasıl bir ilişki olduğu sorusuna cevap aranmaya çalışılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını gün içerisinde onlarca kişi ile birebir iletişim halinde olan, uzun ve yorucu çalışma saatlerinin içinde yer alan hekimler oluşturmaktadır. Katılımcıların belirlenebilmesi için amaçlı örnekleme yöntemlerinden biri olan ölçüt örnekleme türü kullanılmıştır. Araştırmada yarı-yapılandırılmış mülakat formu kullanılarak, 15 hekimle derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Veri toplama süreci sonunda görüşmeci hekimlerin ifadeleri, içerik analizi yöntemiyle tematik kodlama ile çözümlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada duygusal emeğin yüzeysel davranış, derinlemesine davranış ve samimi davranış boyutlarıyla tükenmişliğin duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı hissinde azalma boyutları ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda meslekte geçirilen sürenin artmasıyla birlikte hekimlerin, hasta ve hasta yakınlarına karşı duyarsızlaştıkları görülmüştür. Hekimlerin duygusal çelişki yaşadığı durumlarda daha fazla duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve kişisel başarı hissinde azalma yaşadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bulgular değerlendirildiğinde, duygusal çaba gösteren hekimlerde de duygusal tükenmenin görülebileceği sonucuna varılabilir. Ancak duygusal çelişki yaşayan hekimlerin ise daha fazla tükendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the relationship between physicians' emotional labor behaviors and the phenomenon of burnout. In the framework of this aim, the question of how is the relationship between these two dimensions sought to be answered. The participants of the study are physicians who are in one-to-one communication with tens of people during the day and who take part in long and strenuous working hours. The criterion sampling type, which is one of the purposeful sampling methods, was used to determine the participants. In this study, in-depth interviews were conducted with 15 physicians by using semi-structured interview form. At the end of the data collection process, the statements of the interviewer physicians were tried to be resolved with thematic coding by the method of content analysis. In this study, the dimensions of emotional labor; surface acting, deep acting and genuine emotion were tried to associated with the dimensions of burnout; emotional exhaustion, depersonalization and decrease in the sense of personal accomplishment. As a result of the study, with the increase in the time spent in the profession, it was observed that physicians became insensitive to patients and their relatives. It was concluded that when the physicians experienced emotional contradiction, they experienced more emotional exhaustion, depersonalization and decreased sense of personal accomplishment. When the findings are evaluated, it can be concluded that emotional exhaustion can also be seen in physicians who make emotional efforts. However, it was concluded that physicians who experienced emotional contradiction were more exhausted.