Said Nursi'nin İttihad-ı Muhammedi Cemiyeti ile ilişkisi
The relationship of Said Nursi with the Union of Muhammed (PBUH)
- Tez No: 560206
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET SADIK AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Tarih, Religion, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: İttihad-ı Muhammedi Cemiyeti, Said Nursi, Divan-ı Harb-i Örfi, Volkan Gazetesi, Association of Mohammedi Union, Said Nursi, Dîvân-ı Harb-i Örfi, Volkan Newspaper
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
İttihad-ı Muhammedi Cemiyeti II. Meşrutiyet'ten sonra Volkan Gazetesi'nin başyazarı olan Derviş Vahdeti'nin çabaları sayesinde kurulmuş İslami bir Cemiyettir. Volkan Gazetesi vasıtasıyla halka duyurulan ve oldukça büyük yankılar uyandıran cemiyet özellikle askeriye ve ilmiye sınıfında kabul görmüştür. 31 Mart Hadisesi'nde Derviş Vahdeti'nin“etkin rol oynadığı”iddiaları göz önünde bulundurularak cemiyet kapatılmış ve başta Vahdeti olmak üzere cemiyetin ileri gelenleri idam edilmiştir. Cemiyetin önde gelen simalarından birisi olan Said Nursi ise genç yaşına rağmen İstanbul'da fikirleriyle dikkat çekmiş, ilmi derinliği ile beğeni kazanmış, âlimler arasında seçkin bir yer elde etmiş aydın bir kişiliğe sahiptir. İttihad-ı Muhammedi Cemiyeti'nin ismi, kuruluşu ve gayesi hakkında alimler arasında ortaya çıkan itirazlara karşı ikna edici ve ilmi yazılar yazarak cemiyeti savunan Said Nursi, Volkan Gazetesi'nde yazdığı yazılarla cemiyetin birleştirici, bütünleştirici yönünü ortaya koymuştur. Said Nursi cemiyeti şahıslar üzerine bina edilen ve üye kayıt defteriyle sınırlı kalan bir cemiyet olarak görmemiştir. Nursi, İttihad-ı Muhammedi Cemiyeti'ni bütün Müslümanların tabii üyesi olduğu toplulukları ve fırkaları birleştiren çatı kuruluş olarak görmüştür. Nursi'nin tamamen İslami bir refleksle ortaya koyduğu bu anlayışı, İttihad-ı Muhammedi Cemiyeti'nin yönetim kadrosunda olmasına rağmen Divan-ı Harb-i Örfi 'den beraat etmesine vesile olacaktır. Said Nursi 31 Mart Hadisesi'nin kargaşalı günlerinde İslamiyet'e uygun olan meşrutiyeti desteklemiş ve bu uğurda çeşitli çalışmalar ortaya koymuştur. Alimlere, talebelere, entelektüellere, askerlere, hamallara, basın ve yayın organları mensuplarına ve toplumun çeşitli kesimlerine ayrı ayrı yazılı ve sözlü mesajlar veren Said Nursi asayişin ve emniyetin temini için birlik ve beraberlik vurgusu yapmıştır. Said Nursi 31 Mart Hadisesi'nde körükleyici rol oynayanlara karşı itidali ve orta yolu tavsiye ederken anarşiye ve ayrımcılığa karşı İttihadı ve ittifakı savunmuştur.
Özet (Çeviri)
Association of Mohammedi Union is an Islamic society which was founded after the second constitutional period thanks to efforts of Derviş Vahdeti who was the editor in chief of Volkan Newspaper. This association, which was publicised through Volkan newspaper and made tremendous impacts, was especially approved among scholars and military. In the 31st March incident, taking provocateur role of Derviş Vahdeti into consideration, the association was closed, and particularly Vahdeti and other notables of the association got hanged. Said Nursi, one of the leading characters of the association, was an intellectual figure who attracted attention with his ideas in Istanbul, received appreciation with his scholarly knowledge, achieved a distinguished place among scholars. Nursi who advocated the association by writing scholarly and persuasively against the objections among scholars about the name of Association of Mohammedi Union, its foundation and aim, revealed connective and unifying aspect of the association by his writings in Volkan newspaper. Nursi did not see this association as a society which was founded with a few people and register book. Contrarily, Nursi called Association of Mohammedi Union as an umbrella organization which involves all Muslims and unifies all communities and parties. This totally Islamic understanding of Nursi led his exculpation in the case of Derviş Vahdeti who was hanged due to his provocative role in 31st March incident. Within this association, Nursi found a chance of releasing his ideas based on Islam to people and notables of the state. Nursi advised temperament and midway against the people having fuelling role in 31st March incident and defended alliance and union against discrimination.