Sıçanlarda siklofosfamid ile indüklenmiş ovaryum hasarında astaksantinin etkilerinin histolopatolojik ve biyokimyasal olarak incelenmesi
Histopathologic and biochemical examination of astaxanthin effects in cyclophosphamide induced ovarian injury in rats
- Tez No: 560244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. JALE SELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Astaksantin, ovaryum, sıçan, siklofosfamid, Astaxanthin, cyclophosphamide, ovary, rat
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Çalışmada, kemoterapotik bir ajan olan CPA' nın ovaryumlarda oluşturduğu oksidatif hasarın giderilmesinde güçlü bir antioksidan olan astaksantinin etkinliğinin analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmada ortalama ağırlıkları 200-250 gram olan 30 adet Sprague Dawley cinsi dişi sıçan, rastgele beş gruba (n=6) ayrıldı. CPA, CPA + ASX 20 ve CPA + ASX 40 grubundaki hayvanlara birinci gün 150 mg/kg dozunda CPA (i.p.) olarak uygulandı. CPA + ASX 20 grubuna yedi gün boyunca 20 mg/kg/gün ASX, ASX 40 ve CPA + ASX 40 gruplarına ise yedi gün boyunca 40 mg/kg/gün ASX oral yolla uygulanırken; sağlıklı gruptaki hayvanlara hiçbir oral/parenteral uygulama yapılmadı. Sekizinci gün genel anestezi altında deney hayvanlarının ovaryum dokuları alınarak histopatolojik, biyokimyasal ve istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Histopatolojik bulgular incelendiğinde CPA grubunda oksidatif hasara bağlı granüloza hücrelerinde apoptotik cisimler, foliküllerde dejenerasyon, oosit sitoplazmasında vakuolizasyon, medullar stromada ödemli alanlar ve kan damarlarında konjesyon izlendi. CPA + ASX 20 ve CPA + ASX 40 gruplarında artan ASX dozuna bağlı olarak, CPA grubunda gözlenen olumsuz bulgularda azalmalar ve sağlıklı gruba benzer boyanma özellikleri gözlendi. Biyokimyasal oksidatif stres / antioksidan düzeyleri incelendiğinde ise CPA grubuna nazaran, CPA + ASX 20 ve CPA + ASX 40 gruplarında MDA seviyesinin anlamlı derecede azaldığı, SOD düzeyinin ise arttığı tespit edildi. Sonuç: Antineoplastik bir ajan olan CPA' nın oluşturduğu oksidatif stresin giderilmesinde astaksantinin efektif bir etken madde olabileceği gösterilmiştir. Tedavinin klinikte kullanılır hale gelebilmesi için ileri düzey çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it is aimed to analyze the effectiveness of astaxanthin in the removal of oxidative damage caused by CPA in ovaries. Material and Method: In the study, 30 female rats were divided into five groups randomly (n = 6). CPA, CPA + ASX 20 and CPA + ASX 40 group were administered CPA at 150 mg/kg on the first day. While the CPA + ASX 20 group received 20 mg / kg ASX; ASX 40 and CPA + ASX 40 groups received 40 mg / kg ASX for seven days orally. No administration was performed to the animals in the healthy group. On the eighth day, ovarian tissues of experimental animals were taken and histopathological, biochemical and statistical analyses were performed. Results: When the histopathological findings were examined; apoptotic bodies in the granulosa cells, degeneration of follicles, vacuolization in oocyte cytoplasm, congestive areas in medullary stroma were observed due to oxidative damage., The negative findings observed in the CPA group were decreased in the CPA + ASX 20 and CPA + ASX 40 groups and similar to the healthy-like staining characteristics were observed. When the biochemical oxidative stress/antioxidant levels were examined, it was found that the levels of MDA were significantly decreased, but SOD level increased in the CPA + ASX 20 and CPA + ASX 40 groups compared to the CPA group, Conclusion: It has been shown that astaxanthin may be an effective agent in the elimination of oxidative stress caused by CPA.