Çocuk acil servise başvuran ebeveynlerin hemşirelik bakımını algılayışı ve etkileyen faktörler
The perception of nursing care of parents who apply to pediatricemergency department and influencing factors
- Tez No: 560268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT BEKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk acil servis, Hemşirelik bakımı, Ebeveynlerin hemşirelik bakımını algılayışı, Pediatric Emergency Department, Nursing Care, Parent's Perception of Nursing Care
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu araştırma çocuk acil servisine başvuran ebeveynlerin hemşirelik bakımını algılayışını ve etkileyen faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı, kesitsel, karşılaştırmalı ve korelasyonel olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Nevvar Salih İşgören Hastanesi Çocuk Acil Servisinde 160 ebeveyn ile yürütülmüştür. Veriler araştırmacılar tarafından oluşturulan, ebeveynlerin hemşirelik bakımını algılayışı ve etkileyen faktörlere ilişkin maddeler içeren anket formu ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan ebeveynlerden (n=160), annelerin yaş ortalaması 34.03+6.32 (22-51 yaş) yıl ve babaların yaş ortalaması 37.68+6.13 (26.53 yaş) yıldır. Araştırma sonucunda çocuk acil servise başvuran ebeveynlerin % 98.1'inin (n=157) hemşirelik bakımından memnun olduğu belirlenmiştir. Ebeveynlerin hemşirelik bakım algı formu puan ortalaması 125.28+15.05 olarak saptanmıştır. Ebeveynlerin hemşirelik bakım algılarını çocuğun yaşı ve cinsiyeti, çocuk sayısı, kronik hastalık, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne çalışma durumları, baba çalışma durumları, ebeveynlerin refakatçi kalma durumları, sosyal güvence ve gelir düzeyi gibi faktörlerin anlamlı şekilde etkilediği saptanmıştır (F=2.008, p=0.032). Hangi değişkenlerin tek başına anlamlı etkilediği incelendiğinde sırasıyla çocuğun yaşı ve çocuğun cinsiyetinin anlamlı şekilde etkilediği belirlenmiştir. Sonuç: Araştırma sonuçları, hemşirelik bakımının kalitesinin arttırılması için ebeveyn algılarının bilinmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgular doğrultusunda ebeveynlerin hemşirelik bakımına ilişkin algılayışını etkileyen faktörleri ölçmek için yeni bir ölçüm aracı geliştirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Object: The objective of this research was to analyze the perception of nursing care of parents who apply to pediatric emergency department and influencing factors. Method: This research was conducted as descriptive, cross-senctional, correlational and comperative with 160 parents at the Pediatric Emergency Department of Nevvar Salih İşgören Hospital in Dokuz Eylul University. The data were collected by a questionnaire which was formed by the researchers, that included the items about the parent's perception of nursing care and the factors affecting them. Findings: The average age of the mothers who participated in the study was 34.03+6.32 (22-51 ages) years and the average of the fathers was 37.68+6.13 (26.53 ages) years. At the end of the study, it was determined that %98.1 (n=157) of the parents who applied to the pediatric emergency department were satisfied with nursing care.The average score of the parent's nursing care perception questionnaire was 125.28+15.05.It was detected that child sex,number of children, chronic illness,mother working status,father workinsg status,parental attendance,imcome level and social insurance factors are significant factors that affect parent's perception of nursing care (F=2.008, p= 0.032). When it comes to examine which variables has significant effect alone, it can be seen that age of child and sex of child have significant effect, respectively. Conclusion: The results of the study revealed that the necessity of knowing the perception of parents in order to increase the quality of nursing care. According to the findings obtained from the research, a new measurement tool should be developed to measure the factors that are affecting the perception of parents on nursing care.